Na seznamce dejte šanci jen devíti mužům. Víc mozek nezvládne

07.07.2019 | Vztahy

Atraktivní lidé to v moderním světě seznamování nemají vůbec jednoduché. Díky aplikacím s tisíci, či dokonce miliony profilů z celého světa je totiž nabídka k seznámení téměř neomezená. Jenže náš mozek na to není připraven. Jeho evoluce probíhala po tisíce let v početně omezených komunitách. Dodnes tak dokáže uchopit maximálně devět osob najednou.

Nabídka převyšující tento počet už je nad jeho schopnosti zpracování. A člověk, který reaguje na více než devět profilů se neseznámí s nikým.

„Problém je, že lidský mozek není schopen zvládat tolik různých možností. Mozek má prostě určité ideální rozmezí, což je mezi pěti a devíti možnostmi, nad tuto hranici si nevyberete už nikoho,“ tvrdí doktorka Helen Fisherová, psychologická poradkyně seznamky Match.com.

Lidem také radí, aby to s výběrem nepřeháněli. Jakmile poznají devět osob, neměli by dál hledat. Měli by se snažit poznat lépe některé z devítky.

„Přemýšlejte také nad tím, proč říkat na prvním rande ano. Náš mozek je evolučně nastaven tak, aby říkal ne a byl negativní, jenže na prvním rande to vždy uškodí. Snažte se být nepředpojatí. Pokud tam nejsou žádné varovné signály, jděte na další rande,“ radí Fisherová.

Platí to i obráceně

Ovšem to není jediná nástraha spousty možností na online seznamkách. Nic člověku nezvedne sebevědomí tolik jako zájem o něj, když se chce seznámit. Jenže čím více nabídek člověk na seznamkách má, tím má menší šanci na úspěch. Je méně spokojený s výběrem a pořád má pocit, že přijde ještě někdo lepší. Také je kvůli této obavě méně ochotný se vázat a snadněji podléhá svodům k nevěře.

Psychologové z University of Wisconsin–Madison se zabývali online seznamováním a řešili, jak ovlivňuje chování mladých lidí úspěch na těchto portálech.

„Příval různých nabídek a vyšší možnost výběru je problém, protože to zvyšuje dojem, že sousedův trávník je vždycky o něco zelenější,“ uvádí k výsledkům své studie profesorka Catalina Tom z Wisconsinu.

„Tento výzkum naznačuje, že i když se potkáváte s lidmi, kteří jsou si potenciálně podobní, přílišná nabídka může mít negativní vliv na výsledek seznamování. Prostě se pořád bojíte, že vám utíká ještě někdo lepší,“ dodává psycholog Jonathan D´Angelo.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

4 Příspěvků
Poslední příspěvek 1:18
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:59
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat