Muži jsou zábavnější, protože umějí lépe vyprávět vtipy

10.11.2019 | Vztahy

Většina mužů umí vyprávět vtipy lépe než většina žen. Ačkoli jsou mezi muži vypravěči mizerní a mezi ženami bravurní, na počty vítězí nositelé chromozómu Y. A to je podle psychologů z Walesu důvodem, proč jsou muži vnímáni jako zábavnější a vtipnější pohlaví.

Tým psychologů z Aberystwythské univerzity provedl experiment, v němž pouštěl skupině mužů a žen vypravěče vtipů. Jimi byli nejrůznější muži a ženy. Porota měla hodnotit humornost vyprávěných vtipů. Muži vypravěči přitom dostali o šestašedesát procent víc hlasů než ženy vypravěčky.

Vzájemná přitažlivost

Podle autorů je humor evoluční strategie. Muži se snaží být vtipní, protože je to forma projevu jejich inteligence a dobrých genů.

„Muže daleko více přitahují ženy, které se dokážou v jejich přítomnosti smát a smějí se jejich humoru. Dávají přednost ženám, které se jim smějí, nikoli vypravěčkám vtipů,“ tvrdí doktorka Gil Greengrossová z Aberystwythské univerzity.

Analýza dějin multimediální kultury dokazuje, že muži jsou lepší komikové než ženy. Jsou také častěji úspěšní ve stand-up vystoupeních. A ženy vynikající schopností vyprávět vtipy a bavit svou komikou tak činí na úkor své atraktivity. Jsou sice vtipné a zábavné, ale muži je považují za méně atraktivní.

Hravé páry vydrží nejdéle

Humor není jen projevem inteligence, což se často uvádí jako důvod, proč je evolučně tak přitažlivý na protějšku, ale spíš naznačuje, že vztah s dotyčným bude zábavný a plný veselí. Že dvojice těžkosti života bude zvládat s nadhledem.

Partneři, kteří se dokážou společně smát, zasmát sami sobě a také jeden druhému v hravých narážkách a legráckách, tak mají velkou šanci na dlouhý společný život. Právě tohle chování totiž nasvědčuje tomu, že jejich vztah je kvalitní a uspokojivý. Naopak zlé a ironické narážky a urážlivé vtipy mířené proti partnerovi působí na kvalitu a životnost vztahu přesně opačně.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:40
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:00
20 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:39

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat