Mezi muži je dvakrát více lhářů. Víme, jak je můžete odhalit

09.01.2020 | Vztahy

O evolučním významu lhaní sociální psychologové stále debatují. Lidé lžou nejčastěji ze sobeckých důvodů, ale někdy také proto, aby ochránili city blízkých a milovaných. Bez ohledu na motivaci tohoto chování se však muži dvakrát častěji než ženy považují za zdatné lháře.

Není lhář jako lhář

Lidé se dělí na dva tábory – zdatné (chorobné) lháře a nejisté lháře. První z nich je méně početný a produkuje asi čtyřicet procent všech lží ve společnosti. Druhý z nich tvoří zbytek populace, který se občas uchýlí ke lži z různých pohnutek. Tito nejistí lháři se nesnaží protkávat své lži autenticky vypadajícími fakty. To naopak činí chorobní lháři, kteří tvoří velmi promyšlené strategie.

Muži se nicméně dvakrát častěji považují za zdatné lháře. Obecně vzato však zdatní lháři patří mezi osoby velmi schopné v rétorice. Umějí dobře mluvit a snadno přednášejí své lži zamotané do autentických faktů. A tito lidé také lžou raději tváří v tvář, využívají přesvědčivost očního kontaktu a vyhýbají se důkazům v podobě psaného textu.

„Objevili jsme výrazný vztah mezi zdatností ve lhaní a pohlavím. Muži se dvakrát častěji považují za zdatné lháře, kterým jejich lži vycházejí,“ tvrdí psycholožka Brianna Veriginová z University of Portsmouth.

A Jak poznat lháře? Tyhle signály ho prozradí!

Změna hlasu

Jeden z nejčastějších signálů, které k vám lhář, nevědomky vyšle, pokud si právě vymýšlí, se skrývá v jeho hlase a řeči jako takové. Nikoli v obsahu, ale ve formě. Zatímco normálně mluví daná osoba například klidně nebo hlubokým hlasem, při lhaní najednou zrychlí či mu hlas stoupne o pár tónů. Zkrátka budete-li se soustředit nejen na to, co člověk říká, ale také jak to říká, máte situaci usnadněnou.

Oči jako důkaz

Také na oči se při podezření, že vám někdo neříká pravdu, zaměřte. Ačkoli se najdou ostřílení lháři, kteří se vám klidně budou zpříma dívat do očí, zatímco si budou vymýšlet, ti méně zkušení už ne. Nebo alespoň ne nadlouho. Kromě toho někteří odborníci na odhalování nepravdy tvrdí, že lháři mají tendenci častěji se dívat směrem ke dveřím (jako by podvědomě hledali únikovou cestu), případně se očima dívají občas nahoru – to když musejí rychle vymyslet další část své „pohádky“.

Nevědomé pohyby

Pokud člověk není opravdu zkušený a notorický lhář, prozradí ho i řeč těla. Třeba že si během lhaní hraje s prstýnkem na ruce, pročesává si rukou často vlasy, neklidně poposedává na židli… Nebo naopak – někteří lidé jakoby ztuhnou. Tak jejich tělo prostě reaguje na fakt, že neříkají pravdu.

Časté přísahy

Snaží se vás člověk naproti skoro až násilně přesvědčit, že on nic neudělal, že jeho se daná věc netýká? Přísahá na celé příbuzenstvo, horlivě se brání, útočí na vaše city… Občas se stane, že právě ten, kdo nejvíc křičí, že je nevinný, je v danou chvíli oním lhářem…

Nápadné pokašlávání

Také pokud si člověk při své řeči několikrát odkašle či ztěžka polyká, zpozorněte. Proč? Některým lhářům prostě doslova během vymýšlení vyschne v hrdle. Ano, i tak lidský organismus může reagovat na stres ze lži. A vy máte o nápovědu navíc.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat