Ponorku ve vztahu přiživuje netolerantní chování

08.04.2020 | Vztahy

V době karantény, ale i jindy, jsme mnohdy vystaveni strávit většinu volného času se svojí polovičkou. Ačkoli je to mnohdy sen většiny párů, které se v dnešní uspěchané době vídají jen zřídka, může se společně trávený čas přehoupnout do stavu, kdy toho druhého už nemůžeme vystát. Jak se takovým situacím vyhnout?

Naslouchejte

Každý z nás vnímá současnou situaci trochu jinak. Někdo snáší nucenou karanténu lépe, jiný hůře. Zprávy o šíření viru se na nás hrnou ze všech stran a to jednomu na psychice také nepřidá. Snažte se to pochopit, a pokud se vám zdá, že je váš protějšek vystresovaný, má obavy o sebe nebo svoji rodinu, podpořte ho, přestože vy třeba situaci vnímáte jinak. Nevysmívejte se a nezlehčujte obavy toho druhého, buďte mu oporou a vnímejte jeho pocity.

Zdržte se poznámek

I když své protějšky milujeme, jsme zvyklí na určitý harmonogram, který se denně opakuje. Když máme pak strávit se svým partnerem týdny i měsíce v jednom bytě, mohou se z maličkostí, kterých jsme si dříve nevšímali, vyklubat obrovské problémy. Ovšem jen tehdy, pokud to dovolíme. Je třeba si uvědomit, že drobné nedostatky, jako například zvednuté prkénko toalety, drobečky na kuchyňské lince nebo zmuchlané ponožky pohozené v koutě, tu byly vždycky. Jen se případy v souvislosti s dobou, kterou jsme nuceni trávit doma, prostě trošku zmnoží. Pokud se vám daří tyto maličkosti, které nás mnohdy vytáčejí, přecházet v běžném životě, pokuste se je tolerovat i teď. Není třeba si ztěžovat situaci hádkami o pohozené svršky, svoji polovičku za pár týdnů nepřevychováte, a navíc situace není trvalá. Nehádejte se kvůli malichernostem a uvědomte si, proč vlastně stav, kdy jste uzavřeni v jednom bytě nastal. Važte si toho, že se vzájemně máte. 

Uvolněte prostor

Pokud máte dojem, že tomu druhému lezete na nervy, nesnažte se situaci upravit jakýmkoli zpovídáním nebo nátlakem. Jednoduše se seberte, a pokud máte tu možnost, odejděte z místnosti a jděte si třeba číst. Poskytněte svému protějšku útočiště, kde si bude moci odpočinout a s nikým nemluvit, případně si naopak v soukromí bude moci popovídat s někým jiným, například se vzdálenější rodinou nebo s přáteli po telefonu, případně se podívat na oblíbený film, který vy zrovna nemusíte.

Buďte spolu i bez sebe

Snažte se ze společně stráveného času vytěžit maximum a dělejte, cokoli vás napadne. Hrajte hry, povídejte si, prohlížejte staré fotky z dovolených nebo třeba společně vymalujte. Ale najděte si také chvilku na to, abyste byli oba sami. Klidně nechte druhého, aby se na půl dne zavřel v pokoji a hrál hry na počítači nebo prospal odpoledne. Osobní prostor je důležitý.

Pomáhejte si

Čím déle trávíme čas společně, tím méně si ho vážíme. A to je velká chyba. Často se pak uchylujeme k výčitkám ohledně péče o domácnost, kdy jeden má pocit, že doma dělá víc, než ten druhý. Nesnažte se domácí práce rozdělovat nebo strhávat na sebe a pak vyčítat druhému, že nic nedělá. Pokud vidíte partnera umývat nádobí, běžte mu pomoct a třeba ho utřete nebo ukliďte. Když jeden vysává, druhý může uhýbat nábytkem, jeden žehlí, druhý skládá… Uvidíte, že když budete tyhle nezáživné a rutinní záležitosti dělat společně a dobrovolně, velmi pozitivně se to projeví na vašem soužití.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:40
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:00
20 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:39

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat