Vztah nekuřáka s kuřákem je o trpělivosti

Kuřáci a nekuřáci jsou dva nesmiřitelné tábory. V běžném životě stačí jít si z cesty, ale co když v páru jeden kouří, a druhý ne? Jak akceptovat, že se váš partner s každou cigaretou pomalu zabíjí? A kromě toho – líbat kuřáka je jako olizovat popelník…

Existují páry, které to zvládají docela dobře. Především tehdy, když je vztah ještě plný lásky a člověk má sílu některé věci přecházet. Ale přesto – čich a chuť je zrovna něco, co jednoduše vypnout nemůžeme. Nemá cenu proto něco předstírat. Buďte k sobě upřímní. I nehezké věci můžete říkat mile tak, abyste toho druhého nezranili. A pravděpodobně je vám jasné, že neustálé stížnosti, obviňování a napomínání nic nezmění.

Jen ty drobnosti

Ale nejde jen o zápach kouře, který zůstává na oblečení, vlasech a kůži. Je to třeba o okně v kuchyni, které musí být otevřené za každého počasí. Jsou to ty časté přestávky při delších cestách autem. Je to o přeplněných popelnících, záhadně vypálených dírkách na oblečení, „zdravotních“ procházkách a drobných maličkostech, které by vám u někoho jiného možná ani nevadily. Jenže váš partner není „někdo jiný“.  

Proč nechce přestat

A pak přichází ta otázka, která vlastně už dlouho visí ve vzduchu. „Přemýšlel jsi, že bys přestal kouřit?“ A jako odpověď ve většině případů uslyšíte, že může přestat kouřit kdykoli bude chtít. A to je ta zásadní věc! Přísně vzato, je to pravda. Ale jen málokterý kuřák skutečně dojde do bodu, kdy přestat chce. Je těžké si tuhle skutečnost přiznat. Ženy si představují své muže jako silné osobnosti. A závislost je slabost. Sice budou slibovat, že s tím skončí, že „tahle je poslední“ nebo „dneska výjimečně“. Problém už není jen v těch malých nepříjemnostech, ale v tom, že z lásky se jednoho dne stane péče a z péče starost. Kouření zabíjí – to ví on i vy. Ale proč to tedy nemůže být dostatečná motivace? Na druhou stranu jako nekuřák netušíte, co je závislost na nikotinu a co znamená, že už ho nedostanete.

Zůstaňte v klidu

Jak mluvit s kuřákem o tom, aby přestal kouřit? Rozhodně nevyhrožujte ani nevyčítejte. Zůstaňte v klidu a nad věcí. Začněte třeba tím, proč byste byli radši, kdyby partner přestal kouřit. Všichni kuřáci vědí, že kouření není zdravé, respektive že končí smrtí. Ale v prvním kroku jde o to, připustit si, že nejde o jiné kuřáky, ale o něj samotného. Není to jednoduché, protože hodně zdravotních problémů spojených s kouřením nevzniká okamžitě. Teprve připuštěním vlastní smrtelnosti může kuřák sám pochopit jaké výhody a nevýhody pro něj kouření má. A teprve potom ho jako partnera nebo manžela můžete podpořit.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

54 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:22
34 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:17
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat