Trefná lichotka zpříjemní pokažený den

Jak někoho potěšit a dodat síly? Komplimentem. Takovým, který nás přenese přes těžký den a díky kterému budeme moci vnitřně trochu povyrůst. Jak takový opravdu dobrý kompliment složit?

Komplimenty jsou důležité. Dokážou změnit dokonce osobní vztahy. A opravdu dobrý kompliment může účinkovat ještě roky a navždy zůstane v paměti. Ale proč jsou komplimenty tak důležité a jak složit takový, který v druhém vyvolá skutečnou radost?

Proč je komplimenty tak těžké složit i přijmout?

V evropské kultuře nejsou pozitivní výroky nějak pevně zakotveny. Fungujeme stále ještě na principu, že dostatečná pochvala je nedostat vyhubováno. Důležité je ale především, aby komplimenty nebyly typická klišé, ale aby šly opravdu od srdce (do srdce). Největší poptávka je po specifických komplimentech. Ovšem přestože si navzájem dopřáváme komplimentů spíše poskrovnu, je jejich míra rozhodující. Protože v omezené míře jsou mnohem uvěřitelnější, než když budou létat vzduchem jako mouchy před deštěm.

Jak skládat dobré komplimenty

Komplimenty a další laskavosti bychom měli říkat do levého ucha. Podle jedné studie americké univerzity Sam Houston State University komplimenty, které slyšíme levým uchem, přijímáme až na 70 %. U pravého ucha je to jen 58 %. Důvodem je, že levé ucho a pravá hemisféra, které reaguje intenzivněji na emocionální podněty, jsou úzce spojené.

Čím konkrétnější kompliment bude, tím lépe. Nestačí říct jen „hezké šaty“, takový kompliment se k naší duši nedostane. Podle toho, kdo kompliment skládá, jsou přednastaveny i obranné reakce (dobré kamarádce budeme věřit více než chlápkovi z metra, který nás chce sbalit). Řeči typu „jéé, to je krásný“ – „myslíš?“ asi těžko považujeme za kompliment a pozitivní efekt nemají taky žádný.

V zaměstnání jsou komplimenty velmi citlivá záležitost. Protože tady úzce souvisejí s hierarchií. Proto by se komplimenty měly vztahovat konkrétně na podařený projekt, ne na osobní úroveň. Oblíbeným kolegům samozřejmě můžete říci, že oni jsou důvodem, proč se ráno těšíte do kanceláře.

V osobní rovině pak mohou být komplimenty mnohem silněji založené na osobních vlastnostech – srdečnosti, humoru a optimismu. Co na ostatních máme rádi, to zdůrazníme. Tak už jste dnes někoho potěšili?







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat