Vzájemný respekt ve vztahu ladí s jeho fungováním

Některé ženy to zkoušejí často – změnit nebo převychovat svého partnera. Pak ale není možné, aby měly rovnocenný vztah. Respekt jednoho ke druhému a z toho plynoucí rovnocenný vztah je základem každého dobře fungujícího vztahu.

Kdo by nechtěl to nejlepší pro osobu, kterou miluje? Pokud se snažíte potenciálního nebo současného partnera neustále zachraňovat, měnit nebo převychovávat, pak mezi vámi nikdy nemůže být rovnováha. Z dlouhodobého hlediska ale dává větší smysl snažit se svého partnera pochopit a vztah v rámci možností posílit. Nevysilujte se příliš snahou někoho změnit nebo převychovat. Každá dospělý je totiž v první řadě odpovědný sám za sebe.

Držte si odstup

Pokud opravdu máte pocit, že s vaším mužem není něco v pořádku, odolejte vlastní potřebě analyzovat ho a „léčit“. Od toho máme psychiatry a terapeuty. Nesnažte se si z toho udělat soukromý projekt, uškodilo by to jemu i vám. Doporučte raději partnerovi nějakého experta a dál se nezúčastňujte.

Požadujte dospělé jednání

Neomlouvejte nevhodné chování vlastními psychologickými výklady. Je váš muž opravdu „introvertní myslitel“ nebo jen mrzout? „Příliš emocionální“ nebo se jen neumí ovládat? „Příliš často se zklamal, a proto ještě není připravený na nový vztah“ nebo prostě jen nezralý? Od svého partnera máte právo očekávat dospělé jednání. Každý má nějaké vlastnosti, které s sebou do vztahu přináší, ale mnohem důležitější je správná míra komunikace, zapojení se a odpovídající chování.

Nesnažte se číst myšlenky

Problematické vztahy vyvolávají v druhých občas špatnou ctižádost. Chtějí, pokud o sobě partner nechce nic prozradit, číst jeho myšlenky a uhádnout každé přání. Je samozřejmě dobré ukázat empatii a ohleduplnost, ale každý dospělý nese odpovědnost sám za sebe. Obklopte se lidmi, se kterými je vám dobře a kteří nemají problém se vyjádřit.

Mluvte s partnerem

Někdy v krizi pravdu pomůže promluvit si s nejlepší kamarádkou nebo maminkou. Nezapomeňte ale mluvit o problémech i s vaším partnerem. Můžete si spolu vlastně vůbec promluvit, jeden druhého nechat vyjádřit svoje pocity, vyslechnout a přiměřeně reagovat? Pokud ne, pak vztah zřejmě do budoucna nemá mnoho šancí.   

Pomáhejte, ale ne pořád

Vztah není dobré místo pro neustálou pomoc. Ukončete ho, pokud stojí jen na základech lítosti. To neznamená, že byste se neměli navzájem podporovat nebo si pomáhat. Ale mělo by to být pouze dobrovolně a jen v ojedinělých případech. Určitě není nejlepší nápad půjčovat svému ex-příteli peníze, když víte, že má s nimi problém.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Omeleta s našlehanou ricottou

(21 hlasů)

Brokolicová omeleta

(23 hlasů)

Omeleta s parmezánem

(20 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

4 Příspěvků
Poslední příspěvek 1:18
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:59
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat