Za dobré skutky je karma zdarma

07.08.2020 | Vztahy

Nezáleží na tom, zda jsou malé nebo velké. Dobré skutky se cení nehledě na jejich velikost, a to nejen v pohádkové říši, ale i v té člověčí. Pomáhat je zkrátka normální a ani to třeba nemusí moc stát. Nanejvýš trochu vašeho volného času, milý úsměv nebo vřelé objetí. Inspirujte se našimi tipy, kde všude se dá konat dobro.

Ruku na srdce. Kolikrát jste za svůj život odmítli dobrovolníka, který vám za drobný finanční příspěvek nabízel přívěsek s logem charitativních organizace? Bylo to na zastávce autobusu, při výstupu z metra nebo jen tak na chodníku před obchodním centrem? Už si ani nepamatujete, ale víte, že každé takové odmítnutí tváří v tvář nebylo nic příjemného.

Lidé se totiž do dobrých skutků nemají příliš nutit. Mají se sami rozhodnout, jakému projektu nebo iniciativě věnují svou pozornost, čas či peníze. A právě peníze většinou rozhodují. Proto pro vás máme 4 tipy, jak lze konat dobro, a to jak pro své nejbližší, tak pro úplně neznámé lidi, kteří žijí kolem nás.

Kafe s babi

Dobrým skutkem můžete začít hned u vás doma. Schválně. Jak často chodíte s prarodiči ven – s babičkou na kávu a zákusek, s dědou na poctivou a dobře vychlazenou hladinku? Určitě by to šlo i častěji. Projekt #kafesbabi a #pivosdědou si klade za cíl posílit vztahy mezi mladou generací a generací našich prarodičů. Vnoučata by se se svými babičkami a dědečky měla začít víc bavit a pozvat je na místa, kam by se sami od sebe nikdy podívat nešli. Nejde o nic složitého. Zapojení do projektu vás bude stát jen sdílení fotky s hashtagem #kafesbabi nebo #pivosdedou na svých sociálních sítích a drobnou útratu za občerstvení. Pokud vás ovšem nepozvou prarodiče, jak bývá jejich dobrým zvykem.

Lékaři bez hranic

O projektu Lékaři bez hranic jste už určitě slyšeli. Jde o humanitární neziskovou organizaci, která se zaměřuje na poskytování zdravotní péče obětem přírodních katastrof, válečných konfliktů, epidemií či vyloučení ze zdravotní péče. Lékaře můžete podpořit finančně, ale pokud tuto možnost nemáte, můžete jim darovat svůj čas. Pomozte třeba s tvorbou map oblastí, ve kterých působí. Bez obav. Zvládnete to z pohodlí svého domova. Zapojit se můžete i jako dobrovolníci, a to mnoha dalšími způsoby. Stačí si jen vybrat.

Venčení psů z útulků

Dobré skutky můžete konat i pro čtyřnohé mazlíčky. Konkrétně pro ty, kteří skončili za vysokým plotem psího útulku. Pes je, stejně jako člověk, sociálně založený tvor a přítomnost člověka, který mu věnuje svou pozornost, mu pomáhá zpříjemnit pobyt v útulku, eliminuje nežádoucí chování z důvodu nudy, zvyšuje míru socializace a snižuje u psa stres. Jednou procházkou uděláte tedy pejskovi bez domova ohromnou radost. Domluvte si v útulku návštěvu, rezervujte si čas a vyrazte na procházku s opuštěným chlupáčem.

Ať už se necháte inspirovat výše uvedenými tipy, nebo se rozhodnete pomáhat jakýmkoli jiným způsobem, uděláte někomu lepší den. Nesobecké jednání totiž přináší štěstí. A to za to stojí!







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

3 Příspěvků
Poslední příspěvek 21:04
23 Příspěvků
Poslední příspěvek 20:37
189 Příspěvků
Poslední příspěvek 20:36

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat