Chování k partnerovi nevyhnutelně vedoucí k rozvodu

Dr. Gottman je expert nejen na vztahy, ale především na rozchody. Za dobu svého působení poznal čtyři zvyky, které bez pochyb vedou k rozvodu.

Ve svém vlastním (po něm pojmenovaném) institutu se Dr. John Gottman zabývá vztahy. Zkoumá předpoklady, za jakých partneři jsou a zůstanou šťastní. Ale pátrá i po příčinách, které vedou k tomu, že vztah ztroskotá a partneři se rozvedou. Expert, který podle vlastních údajů dokáže s až 94procentní přesností předpovědět, jestli se pár rozejde, zjistil, s jakými čtyřmi zvyky nevyhnutelně míříme k rozvodu. Nazývá je „čtyři jezdci apokalypsy“ (1, 2).

Špatné chování odpovědné za rozvod

Kritika 

Hranice mezi konstruktivní kritikou a stížností, která zasáhne nitro toho druhého, je velmi tenká. Kritika patří k všednímu životu a především po pracovní stránce toho s ní máme hodně co do činění. Dlouhodobá kritika ve vztahu, která má navíc vyčítavý tón, není sice tím nejnebezpečnějším jedem lásky – ale dláždí cestu pro další tři „jezdce“, kteří jsou schopní natropit mnohem horší věci.

Opovržení

Když častujeme svého partnera opovržlivým pohledem, nemůže z toho vzejít nic dobrého. Vědomě nebo nevědomě se chováme sprostě, bez respektu, posměšně nebo sarkasticky. Cílem opovržení je, aby se protivník cítil bezcenný a poražený. Ale partner trpí i tělesně, protože opovržení může způsobovat skutečnou nemoc. Výzkumy dokázaly, že páry, které sebou navzájem opovrhují, častěji onemocní infekčními chorobami. Opovržení je tedy podle Gottmana největší indikátor rozvodu.

Obrana

Tenhle „jezdec“ je téměř všudypřítomný, pokud vztah spěje ke konci. Když se dlouhodobě cítíme neprávem obviněni, pohybujeme se celou dobu v obranném modu a jsme neustále v defenzivě. Jednoho dne máme pak pocit, že partnerství je jenom o boji a stojí příliš mnoho energie. Normální zábava už není možná, když jeden (nebo oba) ve vztahu zaujímá obranný postoj.

Zdi

Pokud se jeden ze vztahu vyhýbá interakci, jednoduše vypne, na druhého z páru nereaguje a naprosto ho blokuje, odchází ze vztahu emocionálně – i když je to jen v době hádky. Kdo si postavil zdi (Dr. Gottman to nazývá „Stonewalling“ – stavění kamenné zdi) a stáhl se do svého vlastního, vnitřního hradu a všechny vchody pevně ucpal, ten dává svému partnerovi odtušit, že stojí venku sám a nesmí projít.

A protože jak se říká – za rozvod mohou vždy oba – je to často tak, že jeden partner z partnerů je ten aktivní – takže kritizuje a zesměšňuje, a ten druhý reaguje na kritiku obrannou a na zesměšňování blokováním. 

Zdroj: (1) www.cs.wikipedia.org/wiki/John_Gottman, (2) www.gottman.com/blog/the-6-things-that-predict-divorce/







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat