První dojem většinou nemá druhou šanci

Že většina lidí raději druhého člověka nejdříve pozná blíže, než ho zařadí do nějakého šuplíku? No, jen jestli se nemýlíte…

Samozřejmě všichni víme, že druhé na první pohled hned nepoznáme, a proto nemáme ani posuzovat – ale přesto: proti síle prvního okamžiku jsme zpravidla bezbranní. Co si o nějakém člověku pomyslíme během těch několika pomíjivých vteřin, utváří náš obraz o něm, stejně jako náš postoj, který k němu zaujímáme  při dalším poznávání, a to i přes naši předchozí zkušenost. Ale čeho konkrétně si všímáme na druhém při prvním dojmu a co nás ovlivňuje nejvíce? No řekněme, že to vlastně jsou jen maličkosti…

Oblečení

Váš styl oblékání, tedy jestli chodíte oblečená spíš elegantně nebo sportovně, zásadně rozhoduje o tom, jestli vás druzí vidí jako úspěšného a ambiciozního člověka nebo někoho, kdo je nevázaný a laskavý. Podle „Psychology Today“ hrají velkou roli i barvy, tedy tlumené a tmavé tony asociují spíše kreativitu a citlivost, křiklavé, světlé barvy naproti tomu extroverzi a živost.

Pohled

Díváte se druhým do očí? Nebo váš pohled neklidně těká od jednoho předmětu k druhému? Nebo se díváte dolů na špičky svých nohou? Ať už za tím je cokoliv, pro váš protějšek je to rozhodující pro to, aby vás považoval za sebevědomého a uctivého, nesoustředěného a nepřátelského nebo nejistého a introvertního člověka.

Stisk ruky

Kdo tiskne ruku jemně, platí za důvěryhodného a sympatického, kdo mačká ruku příliš, je považován za dominantního a panovačného, a kdo jen podává ruku jako bez života, zanechává dojem, že je slabý nebo líný. A jestli máte ruku při podání studenou, teplou nebo zpocenou, přitom hraje zpravidla menší roli.

Hlas

Dvě otázky, které si téměř všichni lidé při prvním seznámení nevědomky kladou, jsou: Je tahle osoba kompetentní? Je to dobrý člověk? A hlas hraje prvořadou roli. Hluboký, klidný hlas spojujeme přitom tendenčně s kompetencí a důvěryhodností, pronikavý a hlasitý projev zase s nejistotou, neschopností a nespolehlivostí.

Držení těla

Ramena vzpřímená, prsty, které si s něčím hrají, zkřížené nohy – těžko vás někdo bude považovat za nejistého člověka. Zatímco pokud je vaše držení těla otevřené a uvolněné a vaše ruce klidné, budete působit šťastnější, sebevědomější a sympatičtější.

Úsměv

Kdo se směje, přetáhne na svoji stranu téměř každého. Na základě studií vede úsměv při prvním seznámení k tomu, že si nás protějšek lépe zapamatuje a hned se s námi bude cítit trochu spojený. Samozřejmě by úsměv měl samozřejmě vycházet ze srdce – falešný úsměv je naopak podezřelý a dokáže druhé odradit.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Svíčková na smetaně

(2 hlasů)

Pečený losos s chřestem

(1 hlasů)

Rajská omáčka

(1 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Nový horoskop Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat