Ženy po celém světě mají vyšší morální zásady než muži

06.11.2020 | Vztahy

Kalifornští sociologové provedli průzkum morálního kompasu u 330 tisíc osob ze sedmašedesáti zemí světa. Zajímali se o to, co je pro dotazované v životě důležitější při rozhodování. Stavěli před ně v otázkách různá dilemata, v nichž museli volit kupříkladu mezi loajalitou vůči kamarádovi a čestností vůči společnosti. Ženy ve všech zemích volily častěji férové jednání, zdůrazňovali péči a zájem o druhé a ušlechtilost. Mezi názory mužů a žen byl přitom největší rozdíl v Rusku, Polsku či na Slovensku. Nejmenší rozdíly pak byly v zemích jihovýchodní Asie.

Sami autoři ale varují, že se tady hovoří o průměru. „Neznamená to tudíž, že když náhodně vyberete jakéhokoli muže, bude méně morální a zásadový než jakákoli náhodně vybraná žena a naopak. Měli bychom být velmi opatrní v posuzování těchto výsledků,“ varuje doktor Mohammad Atari v rozhovoru pro The Times.

Celkově vzato, většina žen klade po celém světě větší důraz na férové jednání, ušlechtilost a zájem o druhé než většina mužů. Nicméně mezi muži a ženami není rozdíl v loajálnosti vůči blízkým a autoritám.

„Silnější morální zásady mají také ženy na Západě a v zemích, kde mají rovnější postavení vůči mužům. V zemích s větším důrazem na individualismus, v západní kultuře a společnostech s rovným postavením pohlaví je také výraznější rozdíl mezi muži a ženami v morálních názorech,“ tvrdí autoři z University of Southern California.

Průzkum probíhal formou otázek, kdy dotazovaní museli volit mezi dvěma ošidnými možnosti. Kupříkladu se rozhodnout, co je horší, jestli nedostatek loajality vůči kamarádovi nebo ranit něčí city.

Sedm základních morálních pravidel, která se ctí napříč kulturami

Antropologové z Oxfordské univerzity tvrdí, že všechny úspěšné kulturní společnosti světa sdílejí sedm morálních pravidel. Lze tedy říci, že jsou globálně univerzálními pravidly, která obecně stmelují společnost a podporují její úspěšné fungování. Žádné z nich ale nezahrnuje dnes tolik zdůrazňovanou konkurenci, ale naopak hlubokou spolupráci.

Univerzálními pravidly pak jsou: pomáhat rodině, pomáhat členům své skupiny (společenství), oplácet laskavost, být statečný, podřizovat se nadřízeným, rozdělovat spravedlivě zisky a zdroje a respektovat vlastnictví druhých osob.

V širším pojetí pravidel podle autorů je také péče o nemocné a stárnoucí příbuzné, předávání majetku potomkům, dobrovolná účast ve válce při ochraně skupiny a respekt ke starším osobám.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Snídaně s malinami

(20 hlasů)

Domácí granola

(2 hlasů)

Houby se sazeným vejcem

(22 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat