Míra sebevědomí stoupá s věkem

03.11.2020 | Vztahy

Víra v sebe sama. Sebevědomí je něco, co se nedá koupit ani získat podvodem. Každý si ho musí vypěstovat a chránit. Kdy je nejsilnější? Vědci vyčíslili, v jakém konkrétním věku člověk má největší sebeúctu – a ve 30 letech to není!

Většině dnešních náctiletých sebevědomí nechybí. Hormony zmítané mládí obvykle má pocit, že si může dovolit úplně všechno. Pravda je taková, že na skutečnou sebejistotu si člověk musí počkat, a to poměrně dost dlouhou dobu. Ve kterém životním období se i vy budete cítit silně a mocně? Odpověď mají vědci z Bernské univerzity ve Švýcarsku.

Čekání několik desetiletí

Studie, kterou uveřejnil časopis Psychological Bulletin, analyzovala sebeúctu u 165 tisíc lidí. Výzkumníci zjistili, že se zvyšuje po celý život. Ve věku mezi 11 a 15 lety sice stagnuje, ale nikdy neklesá. Následně sebeúcta stoupá až do středního věku. Okolo něj dosahuje vyšších, ale neměnných hodnot, přičemž nejvyššího bodu dosahuje až v 60 letech. Po této věkové hranici dochází k mírnému poklesu.

Období úspěchů i úzkosti

„Střední věk je pro mnoho dospělých obdobím vysoce stabilních životních podmínek v oblastech, jako jsou vztahy a práce. Během střední dospělosti většina jednotlivců investuje do sociálních rolí a rozvoji kariéry, což na sebevědomí působí dobře, tedy aspoň většinou,“ uvedl pro časopis Time spoluautor studie Ulrich Orth, profesor psychologie na výše zmíněné univerzitě s tím, že každé životní období má svoje. Na sebeúctu třicátníků a čtyřicátníků útočí všudypřítomný stres či velké pracovní nároky. Záleží na každém, jak se s výzvami vyrovnává.

Ve stáří přichází zlom

Obecně však platí, že jak stárneme, životní role se mění, a je přirozené, že s nimi i sebevědomí. „Stáří často zahrnuje ztrátu sociálních rolí v důsledku odchodu do důchodu, prázdného hnízda a případně vdovství, což jsou faktory, které sebeúctu ohrožují,“ dál objasnil Ulrich Orth.

Kromě toho stárnutí často vede k negativním změnám v dalších možných zdrojích sebeúcty, jako je socioekonomický status, kognitivní schopnosti a zdraví. Dobrou zprávou však je, že se nejedná o markantní pokles víry v sebe sama. Podle vědců si většina lidí udržuje vysokou úroveň sebeúcty až do svých 90 let a dále.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Srdíčkový koláč

(30 hlasů)

Valentýnska snídaně

(22 hlasů)

Domácí granola

(2 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

4 Příspěvků
Poslední příspěvek 1:18
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:59
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat