Nastavte si své pevné osobní hranice

Každý od vás něco chce, doslova by vás strhali a vy uvnitř sebe křičíte „Neeeee!“ Ale než nakonec prozřete, oberou vás ostatní o velkou dávku energie. A proto je potřeba si stanovit hranice. Jak na to?

Volá vám kamarádka, aby si vylila srdce a znala váš názor – už podruhé tento týden. Celý rozhovor se točí kolem ní. Zeptá se nakonec, jak se máte vy? Ne! Něco je tady špatně. Rovnováha v mezilidských vztazích se může zhroutit velmi rychle. Druzí lidé vám odebírají energii, aniž by vám za to dali něco zpátky a ani si toho nevšimnou.

Předtím se ale musíte chránit, jinak budete jednoho dne uvnitř sebe dočista prázdní. Psychicky nemocní lidé tak stojí před obzvlášť těžkou výzvou. Musejí totiž denně vynaložit mnohem více energie než ostatní, aby zůstali v psychické pohodě, jinak by se mohlo stát, že jejich mentální zdraví se rapidně zhorší.

Duševní zdraví je vaše odpovědnost

Možným, a vlastně i jediným, řešením jsou sociální hranice, které si musíte sami nastavit. Jen tak budete mít „baterky nabité dostatečně“. Osobní hranice definují vás jako individualitu. Dávají jasně najevo, co chcete nebo nechcete dělat, jak blízko do vaší osobní zóny se může někdo přiblížit nebo jak blízko se k někomu chcete přiblížit vy. Je to vás systém hodnot v akci.

NE vás ochrání

Co je cílem nastavení vlastních hranic a říkání NE? V první řadě jsou samozřejmě vaše zdraví a dobrý pocit. Hranice vás mohou ochránit. Vlastní systém hodnot pro vás musí vždy být to nejdůležitější. Ukáže vám, jaké máte možnosti a vy převezmete odpovědnost za vaše myšlenky a jednání.

Ale převzít odpovědnost za svoje jednání a prosadit si nastavené hranice, není vůbec snadné a může to někomu rychle zamotat hlavu. K tomu vám pomohou následující tipy.

Zjistěte, co nechcete

Co opravdu chcete a co už je za hranicemi? V prvním kroku si napište všechny situace, ze kterých máte špatný pocit.

Komunikace je základ

Jakmile si stanovíte jasné a reálné hranice, řekněte o nich lidem ve svém okolí. Vyprávějte o svých přáních mile a s respektem, ale jistě. Myslete stále na to, že tím chráníte svoje mentální zdraví.

Zůstaňte reální

Nečekejte, že vaše hranice změní i jednání druhých. Můžete ale předpokládat, že vaše okolí vaše hranice bude akceptovat a krůček po krůčku respektovat.

Držte se jich

Pravděpodobně ten největší problém je vlastní nastavené hranice dodržet. Proto je důležité vyjádřit svoje potřeby a důvody svému okolí. A držet se jich. Nejste odpovědní za problémy a pocity druhých, jen za sebe sama.

S respektem

Hranice nefungují, když je nastavíte jako něčí trest. Nejednejte v afektu, ale stanovte si hranice nejlépe při respektujícím rozhovoru s druhou osobou.

Sledujte své potřeby

Uvědomte si, jak důležité jsou vaše sociální hranice a vaše mentální zdraví – a sice stále dokola. Převezměte odpovědnost za vlastní jednání.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat