Láska s pachutí rytíře na bílém koni

Syndrom rytíře se zpočátku může zdát jako pohádka. Konečně jste našli partnera (nebo partnerku), který/á vás na rukou nosí. Ale pozor! Může se za tím skrývat toxické chování.

Rytíř na bílém koni. V tolika pohádkách a milostných filmů jsme ho viděli, že se nám jeho obraz vryl nesmazatelně pod kůži. A když už je konečně tady, našel si nás, už bude všechno v pořádku. Tím jsme dosáhli svého happy endu a žijeme konec každé romance z filmu nebo knížky. Jen realita je trochu dál. A v té by vás rytíř na bílém koni měl spíš odradit.

Možná to znáte z vlastní zkušenosti. Někdy se s někým seznámíme a cítíme se jako v romantickém filmu. Protože najednou máme co do činění s člověkem, který s námi jedná tak, jak to vlastně známe jenom z pohádek. Snáší nám modré z nebe a doslova nás nosí na rukou. Uvaří, když jsme měli těžký den. Uklidní, když jsme smutní. Postará se, když se nám vede špatně.

V zásadě se jedná o perfektní přísady dokonalého vztahu. Za předpokladu, že jsou dodrženy dvě věci – že je vztah postaven na tom, že oba dávají i berou. A na tom, že dáváte z dobrých důvodů.

Láska s pachutí

Protože existuje i špatné dávání. A sice tehdy, pokud je důvodem vlastní dobrý pocit, přesněji řečeno cítit se jako rytíř na bílém koni.

Syndrom rytíře je fenomén, kdy partner nebo partnerka druhého nutkavě chce zachránit. Často se tento syndrom zrcadlí už ve výběru partnera. Pokud se ocitnete v těžké situaci, rozvine se utajený rytíř v plné síle.

Z psychologického hlediska jsou za tímto fenoménem často dlouhodobé zkušenosti, kdy se už jako dítě potřeboval starat o jinou osobu. Ale i ztráta milované osoby může tento syndrom spustit.

Zároveň toto chování můžeme pozorovat často u narcistních osobnostních typů. Protože ty se starají o druhé jenom proto, aby oni sami vypadali dobře.

Jak poznat, že vězíte ve vztahu s rytířem?

Mnoho lidí to zná z manipulativního, nebo dokonce toxického vztahu – pachuť romantických gest. Protože rytíř nedělá nic dobrého bez dalších podmínek. A tady je ten největší rozdíl. Jeho jedinou touhou je, aby dobrý skutek byl vidět a o to jde víc než o zachraňujícího samotného. A ještě dlouho po dobrém skutku poukazuje na to, co pro vás udělal a že byste měli být rádi, že ho vůbec máte.

Spirála špatného svědomí

Postižení se pak často stydí za svoje negativní pocity, že tento toxický vztah nakonec nedokážou ukončit. Na papíře koneckonců máte přece naprosto perfektního partnera. Proč se tedy cítíte tak špatně. Měli byste být vděční? A revanšovat se?

A právě tehdy se roztáčí toxická spirála – rytíř si zajistil svými dobrými skutky určitou závislost, při které druhý neustále vypadá jako ten vinný. A to nemá nic společného s nesobeckou láskou.

Co pomáhá?

Většinou to, čeho se bojíte nejvíce – mluvit s ostatními lidmi. Dnes už nemusíte na veřejnosti představovat obrázek perfektní vztahu (ten ani neexistuje). Pokud tedy máte nepříjemný pocit v břiše, protože se zdá, že váš partner vám skládá k nohám celý svět a vy se kvůli tomu cítíte ve stresu a nevděčně, promluvte si o tom se svou kamarádkou.

Veškeré názory a tvrzení jsou dílem autora článku.

Zdroje: Názor autora.






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

4 Příspěvků
Poslední příspěvek 1:18
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:59
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat