Manželství má příznivý vliv na mozek

I když se až polovina uzavřených manželství dnes rozpadá, pořád se vyplatí „do toho praštit“. Tento svazek prý vede k lepší společenské angažovanosti, čímž chrání mozek před demencí. Nemluvě o tom, že díky němu možná konečně začnete jíst zdravě!

Chcete si zajistit duševní zdraví i v pokročilém věku? Podle všeho je to snazší, než se může zdát. Vstupte do manželství! To by člověk neřekl, jak blahodárný vliv na mozek může mít snubní prsten a nekonečné praní něčích trenýrek…

Chraňte se, dokud je čas

V odborných knihách bychom se dočetli, že demence je závažná porucha zapříčiněná degenerativními změnami v mozkové tkáni. Jejich podstatou jsou pak rozličné chorobné procesy, jež poskytují příhodné podmínky pro vznik Alzheimerovy i Huntingtonovy choroby. Podle lékařů postihuje většina forem demence jedince nad 60. let, ovšem nevylučuje se ani dřívější vývoj. Co má s tímhle vším společného ten úřadem stvrzený partnerský slib? Tak teď se něčeho podržte.

Řekněte ano nižšími riziku demence

Přichází velké překvapení, přátelé! Závěry jisté britské studie, o nichž informuje magazín Journal of Neurology Neurosurgery & Psychiatry, sdělují, že vůbec nejvyšší riziko demence mají ti, kteří nikdy nevstoupili do svazku manželského. Jak jen tohle může být možné? Opověď je poměrně jednoduchá. Výměna prstenů prý vede ke zcela jiné úrovni mezilidských interakcí a společenské angažovanosti, což podstatně zlepšuje kognitivní rezervu člověka.

Mám po svatbě, jsem z obliga?

„Kognitivní rezerva je odolnost daného jedince vůči mozkovému poškození. To znamená, že jeho mozek ovládne strategie, díky kterým odolá mnoha běžným nepříznivým vlivům, jež vedou k psychickým poruchám,“ vysvětluje jeden z autorů oné studie, kterým je geriatrický psychiatr Andrew Sommerlad. „Navíc je prokázáno, že když se dva lidé vezmou, stravují se mnohem zdravěji a mají více pohybu, přičemž méně kouří a nepijí tolik alkoholu,“ doplňuje jmenovaný expert s tím, že i tyto faktory k prevenci demence nepochybně přispívají, a to to velkým dílem. No to jsou ale věci, viďte?

Zdroje: 1mhealthtips.com, time.com, wikipedia.org, jnnp.bmj.com/content/89/3/231.abstract






Celkem 3 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat