Po boku pasivně agresivního přítele

Pasivně agresivní lidé svůj skutečný vztek velmi často potlačují a svoji nespokojenost vyjadřují navenek naopak velmi mírně. Patří váš partner také k takovým osobám?

Nedá se říct, že by váš přítel byl špatný chlap. Je milý, pozorný, pravý džentlmen. Ale tak nějak vás dokáže vždycky rozčílit. A mnohdy ani nevíte, čím. Možná má nějakou tajnou zbraň…

Pasivní agresivita

Už jste o ní někdy slyšeli? Znamená to, že taková pasivně agresivní osoba svoji zlost, hněv nebo konflikty nevyjadřuje otevřeně, ale svoje negativní pocity „vysílá“ nepřímo. A to může být často velmi promyšlené a manipulativní. Proč to dělá? Protože nevidí žádný jiný způsob, jak prosadit svoje potřeby nebo jak vyřešit konflikt. Nikdy s ní nemůžete o problémech mluvit otevřeně, a to vede neustále k tomu, že se cítíte špatně vy.

Jak poznat, jestli nesdílíte domácnost s pasivně agresivní osobou? Třeba podle následujících znaků.

Pomlouvá vás u druhých

Aby vám přímo řekl, co se mu na vás nelíbí? To by nikdy neudělal. Mnohem raději si bude stěžovat u kamarádů a příbuzných. Že tím konflikty jenom narostou, není žádný div…

Vyhýbá se konfliktům

Hlavně žádné konflikty! Jakmile na nějaký dojde, tak váš partner raději uteče, než aby o něm s vámi mluvil. Že se mu něco nelíbí, vám ukáže raději květinou. To ale znamená, že o nějakém intimním svazku mezi vámi nemůže být ani řeč.

Nepřímo vás uráží

Ano, to umí až příliš dobře! Takové věty jako „Na této fotce vypadáš dobře.“ (což znamená, že ve skutečnosti tak hezká nejste) vypouští z úst velmi často.

Vždycky je oběť

Je úplně jedno, co udělá. Nakonec jste to totiž vy, kdo je na vině. Protože samozřejmě jako vždy přeháníte nebo se rozčilujete naprosto zbytečně. Pokud například zapomene na domluvenou schůzku, pak vyčte vám, že jste mu to nepřipomněla. Tak dlouho, až si opravdu myslíte, že je to vaše chyba.

Je tvrdohlavý

Svoji vůli chce prosadit za každou cenu, jen aby si udržel pocit moci. Je jedno, jak smysluplnými argumenty mu oponujete – shodí je naprosto bez kompromisu ze stolu.  

Dělá sarkastické poznámky

Vyjadřovat kritiku umí váš přítel také velmi dobře a dělá to rád. Tak, že všechny věci zesměšňuje. Často se schovává za sarkasmem, jen aby nemusel o konfliktu mluvit přímo. A vždycky ho potěší, když se mu podaří nějaká „podpásovka“.

Jak na něj?

Jasně – milujete ho, i když o něj občas pochybujete. Otázka ale je, co můžete proti pasivně agresivními chování dělat. Tak zaprvé pomůže se do svého partnera vcítit. Občas za jeho chováním není zlý úmysl, jen se zkrátka nikdy nenaučil vyjadřovat svoje potřeby jiným způsobem. A jakmile budete znát jeho důvody, budete moci i lépe reagovat.

Také může pomoc se ho přímo zeptat, proč jedná tak, jak jedná. A dát mu na srozuměnou, že vás to zraňuje. Ale bez výčitek! Zkrátka položte normální otázku. Možná si váš partner ani neuvědomuje, že se chová pasivně agresivně.

Zdroj: názory autora, https://greatergood.berkeley.edu/article/item/how_to_stop_passive_aggression_from_ruining_your_relationship







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

16 Příspěvků
Poslední příspěvek 8:38
6 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
19 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat