S chátrající důvěrou ve vztahu chátrá i láska

27.10.2021 | Vztahy

Ať už jste v novém vztahu, nebo spolu žijete úctyhodných pár let, důvěra mezi vámi a partnerem patří ke stěžejním pilířům toho, že vám to v partnerství klape. Nebo přesně naopak. Když se důvěra neposiluje, láska chátrá. Nenechte ji padnout a dovolte, aby vstala z popela!

Jakkoli nudně to zní, podle internetové encyklopedie je důvěra vztahem ke konkrétní bytosti, který spočívá v přesvědčení, že osoba, ke které něco cítíme, nebude lhát nebo škodit. Důvěra je základní a přirozený lidský postoj, jež se musí pravidelně přikrmovat (občerstvovat) jako kvásek žitnou moukou. Co v tomhle směru doporučují experti na partnerské vztahy? Tyhle triky patří do každého vztahu!

Stanovte hranice

Jedním z nejlepších způsobů, jak důvěru začít budovat a udržovat, je určení jasných hranic. Mluvte o tom, co je ve vašem vztahu přípustné a jaké věci se nikdy nedají odpustit (kupříkladu násilí). Jinými slovy, vám oběma musí být jasné, co je a není povoleno.

Když mluvíte, udržujte oční kontakt

Člověk připisuje pohledu do očí velký význam. Oprávněně. Při téhle činnosti se uvolňuje hormon dopamin, který upevňuje citové pouto a podporuje vzájemnou citovou vazbu mezi milenci. Tedy nejen to. Dopamin je také známý jako „motivační molekula“, která je zodpovědná za vnitřní motivaci. V překladu řečeno, „nakopává“ myšlenky a chuť něco v rámci vztahu podnikat.

Uklidňujte se, pokud v něčem selžete

Nikdo není dokonalý, všichni děláme chyby. Partner možná nedomyslel důsledky svého chování a ranil vás. Za to se hluboce omluvil, svého přešlapu lituje. Pokuste se mu odpustit, příště, až z cesty sejdete vy, role se obrátí. Oba časem získáte pocit, že spolu můžete hovořit o všem a stojíte si bok po boku –⁠ v dobrém i ve zlém.

Dodržujte slovo

Pakliže už podesáté neuděláte věc, na které jste se partnerem domluvili, je logické, že ve vás důvěru ztrácí. A obráceně. Pakliže protějšek neustále slibuje něco, co pak neplní, harmonie v partnerství se dostává na bod mrazu. Domluvte se spolu, že si minimálně dáte dopředu vědět, pokud jeden z vás ucítí, že nemůže dostát svých slibů.

Naučte se poslouchat bez přerušování

Dejte si závazek, že potřeby vašeho partnera jsou minimálně stejně důležité jako ty vaše. Nechte ho mluvit, když požádá o slovo, neskákejte mu do řeči, nesledujte u toho mobil (věnujte mu plnou pozornost). Snažte se porozumět tomu, co vám chce sdělit a od něj očekávejte to samé.

Nevyhýbejte se řešení problémů

Pasivita nikdy nevěstí nic dobrého. Visí-li něco mezi vámi a partnerem, vyříkejte si to a nečekejte, že problémy samy vyšumí. To, že se zodpovědně a čelem postavíte všemožným nástrahám, poukazuje na vaši spolehlivost a důvěryhodnost.

Zdroje: cs.wiktionary.org, weddingwire.com, selfhacked.com






Celkem 3 komentářů

Poslední šálek kávy a pak už snad konečně nebeská záře, štěstí nebo aspoň klid.
29.10.2021

Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Pstruh s rajčaty

(3 hlasů)

Boloňské špagety

(2 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

7 Příspěvků
Poslední příspěvek 16:26
2 Příspěvků
Poslední příspěvek 16:14

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat