Naučit se říkat ne přinese do vašeho života pozitiva

Souhlasila jste dnes s něčím, na co byste nejraději řekla NE? Většina z nás ignoruje své vlastní pocity, proto si z listopadu udělejte trénink pro nastavování hranic.

Také se vám stává, že vaše ústa říkají ANO, i když hlava křičí NE? Bohužel se to děje až příliš často – v soukromí i v pracovním životě. Neustále posouváme vlastní limity, abychom druhé nezklamali. A to navzdory tomu, že bychom si sami rádi odpočinuli, více se prospali nebo si jen tak dali nohy nahoru. A stejně to platí i pro lidi, které nemáme rádi, a přesto se s nimi stále setkáváme a „trpíme“ při konverzaci. Udělejme proto listopad měsícem, kdy budeme více myslet na sebe a naučíme se říkat NE!

NE negativním vibracím

Kolega na vás chce zase přehodit nějakou práci? Kamarádka vám vypráví o svém emočním chaosu a vy už nemáte sílu to poslouchat? Ve školce si stěžuje stále více rodičů, ale vy nemáte chuť na žabomyší válku? Pak je čas vypnout! Upozorněte své okolí přátelsky, ale rozhodně, že teď nemáte čas a že některé rozhovory jsou pro vás momentálně příliš.

NE přesčasům

Ruší vás při práci telefony nebo e-maily? Tak je zkrátka na chvíli vypněte a dopřejte si čas a dostatek koncentrace na práci. Stejný objem úkolů tak stihnete o poznání dříve.

NE vysávačům energie

Podívejte se, co konkrétně vám bere čas a energii. Udělejte si seznam věcí, které dělat nechcete a které vám ubírají čas, který byste mohli trávit mnohem lépe.

NE odkládání

„Udělám to hned zítra.“ Také tuhle větu znáte až příliš důvěrně? Takto získaný čas navíc si ale neužijete na sto procent, protože stále vzadu v hlavě musíte myslet na to, co vás zítra čeká. Takže v listopadu už žádné odkládání a odsouvání – věci dělejte okamžitě. Uvidíte, jak skvělý je pocit, když si můžete úkol odškrtnout ze seznamu.

NE ponocování

Místo toho, abychom šli spát, když jsme unavení, sledujeme další díl oblíbeného seriálu. Přitom dostatek dobrého spánku je tak důležitý. Nejen pro na tělo, ale především pro naši hlavu. Dobře vyspaní totiž fungujeme mnohem lépe.

NE špatnému svědomí

Každý máme v hlavě ten tichý hlas našeho svědomí, který nám říká, co bychom měli a neměli dělat. Není snadné zbavit se pocitu viny a jednat podle svého přesvědčení, aniž byste se cítili špatně, protože už nesplňujete očekávání ostatních. Z dlouhodobého hlediska to ale za to stojí! A to nejen v listopadu.

Zdroj: názory autora, https://psychcentral.com/lib/learning-to-say-no, https://rediscoveryofme.com/how-to-say-no-politely/






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

4 Příspěvků
Poslední příspěvek 1:18
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:59
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat