Život s patologickým lhářem

29.11.2021 | Vztahy

Co slovo, to lež. Když má partner zapřít i nos mezi očima, udělá to. Dá se s ním žít? A kdy už překračuje hranici slušnosti?

Je to běžnější, než se zdá. Robert Feldman, americký psycholog z univerzity v Massachusetts, který již léta zkoumá lhaní, veřejnost šokoval slovy, že 60 procent lidí zalže během běžné desetiminutové konverzace, a to až třikrát. Někdy se to prostě stává, ostatně, osobně nejste bez viny.

Nechcete urazit kolegu, nadřízeného, děláte se hezčí a moudřejší, taky okolí chcete dokazovat, že se máte dobře. Všechno tohle patří k takovým těm běžným lžím. Jenže co když se s klamem setkáváte i doma, ze strany partnera, který vám lže v zásadních věcech? Klinická psycholožka Aimee Daramus z Chicaga říká, že patologický lhář je někdo, kdo nad lhaním nemá kontrolu. A vlastně je především na vás, jak se s tím vypořádáte.

Život ve stresu

Chroničtí lháři často klamou nevědomě a v některých chvílích si možná ani neuvědomují, co říkají, i když později jsou schopní „přiznat barvu“.  Najdou se i tací, kterým je jedno, pokud svým chováním někomu ublíží. A čím déle se takhle přetvařují, tím je to s nimi horší. Podle studie z roku 2016, jež uveřejnil časopis Nature Neuroscience, čím častěji člověk lže, tím je to pro něj snazší. A vy máte co dělat. Pro vás jako pro partnera je něco takového nesmírně stresující. Na protějšek se nemůžete spolehnout, vytrácí se důvěra, nevíte, čemu máte věřit.

Co můžete udělat?

Aimee Daramus poznamenává, že pokud máte co do činění s někým, kdo neustále lže, vždy budete ve stavu nejistoty. „I když může být těžké nebrat si to osobně, je důležité si uvědomit, že osoba, která patologicky lže, necílí přímo na vás, pravděpodobně trpí nějakou duševní poruchou, která ji k takovému chování motivuje,“ objasňuje psycholožka. V první řadě je třeba lháři dávat najevo, že s ním nechcete komunikovat, pokud není upřímný.

Řešením bývá i terapie

Jelikož je obtížné důvěřovat slovům, všímejte si činů. „Je to jedna z nejúčinnějších věcí, kterou můžete udělat. Akce nelžou a časem si všimnete vzorců, které vám pomohou předvídat budoucí chování patologického lháře,“ dodává Aimee Daramus s tím, že se osvědčuje i stanovení hranic.

Pojměte to nějak tahle. „V klíčových životních otázkách lži nech stranou a neohrožuj náš vztah. Pokud s tím máš problém, můžeme už konečně kontaktovat odborníka.“ Pakliže se partner chce změnit a zapracovat na sobě, je to ten nejlepší scénář. Nemá-li zájem, brání se, protestuje a útočí, zvažte ukončení vztahu, jinak se zblázníte.

Zdraví: verywellmind.com, psychiatrictimes.com, https://www.pbs.umass.edu/people/robert-feldman, https://www.wellandgood.com/tell-the-truth/






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

4 Příspěvků
Poslední příspěvek 1:18
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:59
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat