Přechodný vztah po rozchodu je chůzí po tenkém ledě

28.11.2021 | Vztahy

Sbalil si tašku a šel. Je vám smutno. Ještě než si projdete všemi fázemi rozchodu, už máte chuť přivítat ve svém životě někoho nového. Někoho, kdo by se postaral o vaše otevřené rány. Je rozumné navazovat vztah hned poté, co ten předchozí skončil?

Každé čerstvě navázané partnerství nebo spojenectví je vzrušující. Ve skrytu duše si říkáte, že po bolesti, která přišla s nedávným rozchodem, si zasloužíte trochu pozornosti, péče a lásky. Jenže ono se jedná spíš o problém. Jak poznáte, že city vůči vašemu ex ještě nevyprchaly, a proč to představuje časovanou bombu?

Porovnáváte

Bývalý byl vyšší, komunikativnější, milejší, možná i chytřejší. Nový partner je ale zase cílevědomější! Pakliže takhle porovnáváte, je to známkou toho, že se rány z posledního vztahu ještě nezacelily.

Na všechno moc spěcháte

Buď trpíte strachem ze závazků, takže se romantických schůzek a navazování kontaktů bojíte, nebo naopak na flirt a seznamování přehnaně spěcháte – utíkáte od negativních emocí a pocitů, abyste se jimi nemuseli zabývat.

Pletete se

Během rozhovoru nového partnera oslovíte „Marku“. Jenže on je to Luboš. Opět platí, že je to signál nedořešené minulosti. Nejdřív se zabývejte sebou, teprve pak těmi ostatními!

Jak překonat rozchod?

Rozchody mohou být velmi bolestivé a obtížné. Je třeba projít si všemi pěti fázemi smutku, mezi které patří popírání, hněv, smlouvání, deprese a smíření. Pakliže si do nového vztahu „naskočíte“ dřív, než se dostanete na úplný závěr uzdravujícího procesu, jednáte na úkor svého čerstvého partnera, prostřednictvím kterého si pouze ventilujete své sociální, fyzické a emocionální potřeby.

Žádné hlubší vazby, žádná láska

Takový vztah může negativně ovlivnit duševní zdraví obou zúčastněných. Ona totiž přechodná známost, kdy je protějšek v roli dočasného převozníka, skutečně nefunguje. A většinou ztroskotá na tom, že je jeden z vás na nový život je připravený, zatímco ten druhý nikoli. Vzájemně si můžete ublížit.

Koneckonců, podle statistik tyhle „vyprošťovací“ vztahy obvykle trvají jeden měsíc a často nejsou založeny na hluboké kompatibilitě. Vždy se tedy ptejte. Chybí mi bývalý? Randím proto, že potřebuji potvrdit vlastní hodnotu? Děsí mě samota a vlastní myšlenky? Pakliže odpovídáte kladně, pro jistotu navštivte terapeuta, který vám pomůže se přes starou bolest přenést.

Zdroje: psychologie.cz, verywellmind.com







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:40
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:00
20 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:39

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat