Na bývalé partnery se muži a ženy nedívají stejně

Ať se to někomu líbí, nebo ne, muži mají ke svým bývalkám zpravidla hodně pozitivní postoj. Ale proč? Jeden možný důvod lepší než druhý!

Hovorům na ošemetné téma bývalých partnerů se nevyhne asi žádný vztah. Co si budeme povídat,  někdy to může vzbudit žárlivost, jindy jen němý údiv. Jak na svého ex vzpomínáte vy? Zřejmě to nebude žádná sláva. Zatímco ženy předešlé milence pranýřují, muži s kritikou předchozích svazků hodně šetří!

Jo, Eva, ta uměla skvěle vařit!

Zpátky do minulosti se každý dívá jinak. Takové zjištění vyplynulo ze studie, jejíž poznatky zveřejnil magazín Social Psychological and Personality Science (1). „Nečekali jsme, že budou mezi pohlavími tak zásadní rozdíly, samotné nás to překvapilo,“ přiznává hlavní autorka Ursula Athenstaedt, která jako profesorka sociální psychologie působí na univerzitě v rakouském Grazu.

„Zjistili jsme, že muži mají na rozdíl od žen ke svým bývalým mnohem pozitivnější postoj. Dámy nešetří nadávkami a stížnostmi, to pánové nedělají. Takové názory jsou důležité, neboť do značné míry formují stávající i budoucí vztahy,“ domnívá se specialistka. Čistě pro upřesnění je třeba zmínit, že výsledky tohoto průzkumu jsou založené na výpovědích 300 jedinců, kteří v heterosexuálním spojení strávili alespoň čtyři měsíce a v posledních pěti letech prožili rozchod. Jaký je pro takové chvalozpěvy ale důvod? Tak teď se raději něčeho podržte.

Stará láska nerezaví?

„Zkoumání těchto úsudků nás dovedlo k několika myšlenkám. Muže k minulému vztahu mohou stále pojit pocity lásky a jakési připoutanosti. Jinými slovy – s rozpadem se tak docela nevyrovnal,“ vysvětluje jmenovaná socioložka. „S ohledem na potřebu emocionální podpory nemusí být ochotný přetrhat veškerá pouta, jako to s novým začátkem obvykle dělá žena,“ dodává (1). A poslední příčina? Ta potěší asi ze všeho nejméně.

A zase ten sex

„Silnější pohlaví bývá od přírody otevřenější k většímu počtu sexuálních příležitostí. I tohle může být důvod, proč o svých bývalých partnerkách smýšlí s láskou a respektem. Třeba si muži jen definitivně nechtějí zavřít dveře, když jde o sex,“ spekuluje psycholožka Ursula Athenstaedt (2). To asi příliš neuklidní, že?

Zdroje: (1) www.journals.sagepub.com/doi/full/10.1177/1948550619876633, (2) www.psychologie.uni-graz.at/de/sozialpsychologie/team/ao-univ-prof-dr-ursula-athenstaedt/







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

54 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:22
34 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:17
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat