Muži při rozchodu mohou trpět víc než ženy

07.03.2022 | Vztahy

Muži jsou silní, nezdolní a chudší na emoce. Když se s někým rozejdou, oklepou se mnohem dřív než ženy. Je to skutečně pravda?

Dlouhá léta se tvrdilo, že pánové, tedy v porovnání se ženami, do vztahů investují méně pozornosti i citů. Proto při rozchodech nejsou tak otřeseni, z rozpadu vztahu si nedělají takovou hlavu. Ve skutečnosti je to ale jinak, což odhalila nová studie vedená vědci z anglické Lancasterské univerzity. Navzdory těmto obecným názorům se zdá, že muži o svých prohrách a zármutku diskutují výrazně více než ženy a také vyhledávají odbornou pomoc (1).

Adepti na psychologickou poradnu

Mezinárodní tým psychologů zahájil studii jako pokus identifikovat nejčastější problémy ve vztazích, které zažívají lidé mimo klinická a poradenská zařízení. Pro účely studie vědci analyzovali demografické a psychologické charakteristiky více než 184 000 lidí, kteří zveřejnili své problémy ve vztahu na anonymním online fóru. Na základě nejčastějších témat, která se u každého příspěvku objevila, pak vytvořili mapu nejčastějších vztahových potíží (2).

Proč se lidé rozcházejí?

Komunikační problémy byly na prvním místě, přičemž téměř 1 z 5 lidí zaznamenal problémy s diskusí o starostech, 1 z 8 pak uvedl problémy s důvěrou v rámci partnerství. (Obojí považujte za časté příčiny rozpadu vztahu.) Charlotte Entwistle, hlavní autorka studie, se následně na to nechala slyšet, že společně s týmem chtěla pochopit, co kromě běžných denních starostí dělá mužům a ženám největší vrásky (3).

Možná není překvapením, že rozchody jsou hodnoceny jako jedny z nejvíce stresujících událostí v životě. Ukázalo se, že pro samce je následná rekonvalescence po rozpadu vztahu skutečnou výzvou, déle se trápí. To mění společensky zakořeněný mýtus o tom, že pánové jsou citově a emočně chladní. Tak ne, není to pravda (3).

Síť, prostor pro nářky

Jakkoli se muži tváří, že je vztahový karambol nezasáhl, po vašem odchodu pravděpodobně schovají hlavu do dlaní, zpytují své svědomí a následně ventilují rozčarování i smutek prostřednictvím online prostředí, ve kterém hledají podporu a pochopení. Na této studii je jasně vidět, že mezilidské vztahy jsou životně důležité, a je jedno, jestli nosíte sukni, nebo kalhoty. Nezdary nejsou nic příjemného. Již dříve lidé procházející vztahovými potížemi z dlouhodobého hlediska uvedli vyšší míru poruch spánku, horší akademické výsledky a problémy s duševním zdravím (3).

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6051550/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4012696/, (3) www.portal.lancaster.ac.uk/portal/news/article/men-experience-more-emotional-pain-during-breakups  







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Boloňská omáčka

(2 hlasů)

Langoše

(1 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:40
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:00

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat