Vypořádání se s neustálým odmítáním

Odmítnutí bolí a je velmi nepříjemné. Přesto je to součást života. Nemůžeme tomu zabránit ani nijak předcházet. Můžeme se však naučit lépe se s ním vypořádat. Přinášíme užitečné tipy.

Odmítnutí v životě zažíváme neustále: odmítnutí naší žádosti, odchod partnera, přítel se s námi dnes nemůže setkat, v kanceláři odmítli náš nápad na projekt a ve sportovním klubu jsme poslední, koho zvolili do týmu. Můžeme zažít odmítnutí všemi možnými způsoby a bohužel na to neexistuje žádná prevence.

Odmítnutí bolí

Když se s ním potkáváme tak často, člověk by si myslel, že bychom si pomalu už mohli zvyknout. Odmítnutí je vždy bolestivá zkušenost a existuje pro to dobrý důvod. Konkrétně několik důvodů: například je tu naše touha po uznání a začlenění do komunity. To je zcela normální a lidská potřeba.

Kromě toho odmítnutí často stojí za pocitem bezmocnosti a ztráty kontroly. Pokud můj přítel už se mnou nechce být, je málo, co s tím mohu udělat. Musím přijmout jeho rozhodnutí a nemohu udělat nic, abych ho ovlivnil.

Dost často je naše sebevědomí také závislé na tom, jak moc cítíme uznání od svého okolí. Pokud se setkáme s odmítnutím, považujeme se za podřadné lidi a odmítáme sami sebe.

Dostatečný důvod, proč se odmítnutí a my nestaneme nejlepšími přáteli. Ale je to ještě horší: Odmítnutí aktivuje náš mozek na stejném místě jako fyzická zranění nebo nemoci, konkrétně v centru bolesti. Ať už máte odřené koleno, nebo jste byli odmítnuti v lásce, ucítíte podobnou bolest.

Co tedy můžeme dělat? Jak se můžeme lépe vypořádat s odmítnutím? Následující tipy vám pomohou chránit vaše sebevědomí v případě odmítnutí a konstruktivněji se s ním vypořádat.

Neberte si to osobně

Lidé s nízkým sebevědomím vnímají kritiku jako útok na svou osobu. Vnímají jakékoli odmítnutí jako odmítnutí své osoby a následně věří, že jsou méněcenní než ostatní. Odmítnutí však neříká nic o vás jako o osobě. Není to osobní útok. Bez ohledu na to, v jaké věci jste byli odmítnuti, mějte na paměti, že druhá osoba odmítla něco, co nefungovalo nebo nevyhovovalo jí. Zamítnutá byla žádost nebo návrh, ne vy jako lidská bytost.

Najděte alternativní vysvětlení

Pokud vás někdo odmítne, neznamená to, že jste hloupí, oškliví nebo nehodni lásky. Možná je čerstvě po vztahu a není připravena na něco nového. Možná prostě nejste její typ. Existuje mnoho věrohodných vysvětlení, která mohou být důvodem. Proto byste se měli vyvarovat myšlenek jako "Nikdo mě nechce!" nebo "Nemám co nabídnout!" Jedná se pouze o vaše hodnocení a nikoli objektivní kritéria.

Buďte na sebe hodní

Co vám jako dítěti pomohlo, když jste upadli a odřeli si kolena? Bolest se určitě zmenšila, když přišli rodiče, uklidnili vás, koleno pofoukali a dali barevnou náplast. Je úžasné, když získáváme pozornost od jiných lidí. Tuto péči si však můžeme také dopřát. Když už víte, že odmítnutí bolí stejně jako odřené koleno, můžete být příště tou milující osobou sobě samému.

Zjistěte svůj podíl na odmítnutí

Řada odmítnutí může být náhoda. Místo toho, abyste proklínali svět nebo se schovávali do své ulity, pokuste se zjistit, jak velký podíl na odmítnutí nesete vy sami. Pokud váš rukopis odmítnete hned několika vydavatelů v řadě, nebudete asi spiknutí, ale váš rukopis pravděpodobně nebude tak skvělý.

Zaměřte se na to pozitivní

Především pokud se musíte s odmítnutím vyrovnávat opakovaně, je důležité vidět ve svém životě to pozitivní. Ano, právě teď procházíte těžkým obdobím, ale stále existují aspekty vašeho života, které jsou trvale dobré. Možná máte skvělé děti, přítele, který vás podporuje, nebo za sebou máte jiné úspěchy. Jste cenná osoba a žádné odmítnutí to nikdy nezmění.

Zdroj: názory autora - celý článek






Celkem 3 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Omeleta s banánem

(13 hlasů)

Palačinky

(1 hlasů)

Valentýnské tousty

(20 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

6 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
19 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
87 Příspěvků
Poslední příspěvek 1.5.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat