Odmítnutí hodně bolí

Každý den zažíváme nějaké odmítnutí a každý den to bolí. Proč tomu tak je a co s tím můžeme dělat?

Každý den zažíváme malá odmítnutí. Kolegyně, která neodpovídá na vtipný mail, vlastní příspěvek na Facebooku, který se nikomu nelíbí, nebo polibek pro partnera, který se stále nemůže odtrhnout od mobilního telefonu. Nemluvě o velkých odmítnutích jako je ztráta zaměstnání, rozchod nebo odmítnutí od rodiny.

Ať už velké nebo malé, každé odmítnutí spouští jednu věc: bolest. A většinou silnější, než bychom čekali. Vědci dokonce zjistili, že odmítnutí v mozku se týkají přesně stejných oblastí jako fyzická bolest. A proto je prožíváme tak intenzivně.

Tento jev je vysvětlen skutečností, že odmítnutí v minulosti mohlo znamenat smrt. Pokud byl někdo vyloučen z bezpečného sdružení skupiny v době lovců-sběračů, nemohl přežít ve volné přírodě. Byl vydán na milost a nemilost nebezpečným zvířatům. To je důvod, proč jsme podle výzkumu stále tak citliví na sociální vyloučení i dnes.

Žádná nebezpečí pro naše životy odmítnutí už sice neznamenají, jde ale o něco jiného. Po odmítnutí se táhneme ještě hlouběji, ale to je to místo, kde můžeme začít znovu a sebevědoměji.

Ponaučení ano, sebemrskačství ne

Procházíte právě nějakým odmítnutím? To může být užitečné, abyste se z toho něco naučil (Bylo by dobré, kdybyste o svém bývalém na příštím rande už nemluvili). Ale rozhodně nemá smysl je používat k tomu, abyste se ponižovali (nikdy žádný rande nedopadne dobře).

Neberte si všechno osobně

Všechno nesouvisí jenom s vámi, dokonce ani odmítnutí. Možná, že ostatní jsou právě příliš zaneprázdněni sami sebou nebo nechtějí, aby se vaše problémy dostaly příliš blízko k nim. Je dobré ujasnit si kontext každého odmítnutí. Protože jen minimum z nich souvisí s vaší osobností.  

Vzpomeňte si na své vlastnosti

Byli jste odmítnuti? S žádostí o plat od svého šéfa? Po hezkém rande? Než o sobě budete pochybovat, vzpomeňte si na své pozitivní vlastnosti. Nejlépe to funguje, když si napíšete, kterých pět vlastností vás odlišuje: a) v práci, b) ve vztahu a c) s přáteli. Můžete také požádat někoho blízkého, aby vám s tím pomohl.

Využijte síly skupiny

Je důležité, abychom cítili, že patříme do skupin. A krása skupiny spočívá v tom, že se skládá z mnoha lidí. Pokud tedy jeden kolega zruší termín oběda, zeptejte se jiného. Nepopřála vám kamarádka na Facebooku k narozeninám? Ale jistě to udělalo mnoho dalších. Máme tendenci dávat negativním událostem vyšší váhu než těm pozitivním. A to je špatná cesta.

Zdroj: názory autora - celý článek

 






Celkem 2 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

4 Příspěvků
Poslední příspěvek 1:18
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:59
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat