Mýty škodící lásce

Jak si udržet dlouhodobě fungující vztah? Během svého života čtete a slyšíte rady ohledně lásky a vztahů snad všude –⁠ což se někdy může dokonce ublížit. Zvlášť tehdy, pokud slepě následujete mýty, které lásce spíše škodí.

Vztah znamená práci. Ti, kteří milují, dělají kompromisy. Protiklady se přitahují. Vrána k vráně sedá. O žádné jiné lidské emoci snad nekoluje tolik mýtů, přísloví, pravidel a idiomů, jako o lásce. Některé z nich se v průběhu života splní, jiné se ukáží jako klam.

Nešlo by to ale jednodušeji? Koneckonců, lidé znají lásku od prvopočátku věků, takže bychom mohli už leccos umět a navzájem se od sebe učit. Protože na rozdíl od knih a filmů vztah nefunguje na první dobrou a nekonečná láska nepadá z nebe. A tak se potácíme v bludišti nápověd, klopýtáme a padáme, abychom se znovu zvedli a uvědomili si, že jsme šli po špatné cestě.

Kompromisy vztahy nezlepšují

Jednou takovou „dobrou radou“ je, držet se kompromisů. Ty jsou tajemstvím dobrého vztahu. Ale není kompromis spíše dvousečný meč? Koneckonců, je kompromis "znamením závazku, který poskytuje bezpečnost". V praxi to však také znamená, že dostáváme jen část toho, co opravdu chceme. Pokud takový stav trvá dlouhodobě, pak ztrácíme naději, že v takovém vztahu můžeme být naprosto spokojení. A bez vidiny na štěstí a úspěch přestáváme jako lidé do vztahu investovat a raději hledáme novou vhodnou „investici“.

Udělejte z lásky bleší trh

Většinu všech konfliktů není možné vyřešit takovými kompromisy, aby se pak oba partneři cítili spokojení. Místo toho, abyste se pokaždé setkali „někde uprostřed“ a nenaplnili očekávání ani jednoho, můžete se v úplném naplnění přání a představ střídat. Uzavírejte v rámci vztahu stejné barterové transakce jako na bleším trhu. S kompromisy se setkáváte uprostřed problému, vyjednáváním můžete postupovat jinak.

Tímto způsobem by páry mohly mnohem lépe poznat sebe a své potřeby –⁠ a vypořádat se s nimi. Kdo ví, možná má partner výrazně menší averzi k jídlu než vy – a je rád, pokud dáváte přednost nerušené přípravě jídla. Ne všechno musí být provedeno společně, ne vždy je nutné setkat se uprostřed.

Ale má to malý háček. Barterové transakce, které vyjednáváte v daném okamžiku a jsou pouze „v hlavě“, mohou vést k frustraci, kdy každý z partnerů může mít pocit, že se neustále podřizuje tomu druhému. Pak by mohlo dojít opět na konflikty. S jasně formulovanými pravidly – pokud možno sepsanými na papír – a dodržovanými oběma stranami je možné tomu předcházet. Aby se podpořil pocit „splněných přání“, dejte na papír jen ty věci, které se tomu nebo druhému plní.

Zdroj: názory autora - celý článek







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat