Řešení konfliktů ve vztahu

Základem dobrého vztahu je komunikace – to ví každý. Ale jak sdělovat i ty nepříjemné věci a předcházet konfliktům? Máme pro vás tipy, které vám pomohou zbavit se běžných sporných otázek ve vztahu, jako je třeba rodičovství nebo nepořádek.

Věnuje vám váš partner příliš málo pozornosti? Trápí vás, že vám nepomáhá v domácnosti? Konflikty a neshody ve vztahu jsou jeho nedílnou součástí. Ale to, na čem záleží – a odlišuje zdravý vztah od nezdravého – je to, jak je dokážete vyřešit. Ne pro každého je ale snadné o nich otevřeně komunikovat. Proto pro vás máme tipy, jak nejlépe řešit konfliktní témata.

Diskutujte ve správném prostředí

Nejlépe se vám bude povídat v prostředí s příjemnou atmosférou. A nemusí to nutně znamenat útulný gauč v obývacím pokoji. Spíše je důležité žít ve vztahu tak, abyste vy a váš partner mohli každý den otevřeně mluvit o tom, co vás trápí a co se ve vztahu daří. A tady platí: trénink dělá mistra. Pravidelným diskutováním o negativních i pozitivních aspektech partnerství, jakkoli banální se mohou zdát, bude pro vás snazší, pokud si budete jisti, že výsledkem bude nejen vyřešení problému, ale především spojení vás jako partnerů.

Důležitá jsou vhodná slova

Pokud máte pocit, že vás partner neustále jenom obviňuje, může to rychle vést k obecnému zatvrzení. Takže místo toho, abyste začali konverzaci s obviňujícími větami jako "Nikdy mi s ničím nepomůžeš", raději použijte věty s důrazem na své pocity – například "Opravdu mě mrzí, že jsem na všechno sama.“ Dokonce i fráze jako "vždycky", "neustále" nebo "pokaždé" nebo „nikdy“ rychle skončí v komunikační slepé uličce. Místo toho je vhodné řešit znepokojivé situace konkrétně. Výsledkem bude méně defenzivní partner, který ale lépe porozumí vašemu názoru.

A pokud máte potíže se slovy, můžete přejít od slov k činům: pošlete obrázek plné myčky nádobí jako připomínku, že se sama nevyklidí.

Najděte kompromis

Je důležité najít rovnováhu mezi tím, co oba partneři chtějí, a tím, v čem se cítí dobře. Proto zapomeňte na ultimáta. Taktika "všechno nebo nic" je neomylná metoda, jak zahnat partnera do kouta a vynutit si rozhodnutí. Něco, co vás v krátkodobém horizontu sice může vést k prosazení vaší vůle, ale z dlouhodobého hlediska přispívají ultimáta k toxickému vztahu. Kompromis je klíčovým způsobem, jak řešit konflikty zdravým způsobem. A najít takovou střední cestu může být jednodušší, než si myslíte!

Zdroj: názory autora







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:40
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:00
20 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:39

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat