Vztah bez hádek není zdravý

Také znáte alespoň jeden pár, jehož účastníci žijí v tak dokonalé vzájemné harmonii, že se téměř nikdy nehádají? Nebo to možná platí i pro vás a vašeho partnera? A víte, že to vůbec nemusí být zdravé?

Zdá se, jako by některé páry byly tak harmonické, že se prostě nehádají. Ale jak toho docílili a proč tomu tak je? Nebo se konfrontaci raději vyhýbají ze strachu, aby hádka neohrozila jejich vztah? Nebo snad našli nějaký systém, který brání tomu, aby možné neshody vyvrcholily pokaždé hádkou?

Klíč ke štěstí

Páry, které se nehádají, mají stejné neshody jako všichni ostatní. Je pro ně ale důležitější pokusit se vyřešit problémy společně. Pokud je to obtížné, snaží se partneři alespoň pozorně naslouchat jeden druhému, a tak problém společně vyřešit. Páry, které spolu komunikují a sdílejí své myšlenky a empatie, mají tendenci se pak hádat méně. Dokonalý krizový management vám pomůže zajistit, aby nevznikly žádné velké spory (1).

Pozor na vyhýbání se konfliktům

Přesto existují páry, které se nehádají díky dobře zvládnutému krizovému managementu, ale proto, že se konfliktu chtějí zkrátka vyhnout. Problém ale je, že v případě vyhýbání konfrontacím dávají svému partnerovi pocit, že jeho pocity není potřeba respektovat. Navíc tato vyhýbavá strategie vede nejen v dlouhodobém, ale i v krátkodobém horizontu k většímu komunikačnímu problému, který nakonec může představovat nepřekonatelnou propast mezi oběma partnery a tím vážnou hrozbu pro vztah. Nebojte se tedy konfrontace a stůjte si za svým názorem a svými pocity. Nejenže tím vyjádříte svoje potřeby a pocity, ale posílíte tím i vzájemné pouto a obě strany tak budou mít pocit, že jsou ve vztahu důležití a respektovaní. A čas od času vyčistit vzduch prospěje nakonec každému (2).

Zdroj: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5181851/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6338354/







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat