Vlastnosti velmi inteligentních lidí

Jak poznáte inteligentního člověka? Většina lidí si představí outsidery, jako je Sheldon Cooper, vysoce nadaný fyzik se špatnými sociálními dovednostmi ze série „Teorie velkého třesku“. Inteligentní člověk má ale spoustu jiných vlastností.

Ve skutečnosti si mnoho lidí o sobě myslí, že jsou velmi inteligentní. Nadprůměrně inteligentní lidé se však dají celkem rychle poznat podle určitých znaků. Existuje několik rysů, které jsou pro mnoho inteligentních lidí společné. Tyto faktory však obvykle zůstávají bez povšimnutí, protože je nelze snadno změřit pomocí IQ testu.

Jste dobrý posluchač

Richard Muller (1), profesor fyziky na renomované univerzitě v Berkeley, považuje tento rys za obzvláště působivý: setkal se se slavným fyzikem Freemanem Dysonem, který měl na jeho téma významný vliv svým průkopnickým výzkumem – a byl otrávený, protože téměř nemluvil, a když už, tak raději kladl otázky, aby konverzace pokračovala. Prostě prý dělal něco, co si během let vyvinul: umění naslouchat. Při pozorném naslouchání dokážete vstřebat spoustu informací, zpracovat je a dát je do nových souvislostí.

Častěji si zdřímnete

Albert Einstein byl známý tím, že si ve své kanceláři zdříml. A věda s tím souhlasí. Ve studii (2) financované NASA výzkumníci z Pennsylvánské univerzity zjistili, že astronauti po 15 minutách spánku podávají lepší kognitivní výkon.

Máte málo přátel

To zní na první pohled smutně – ale dojem je mylný: Psychologové z London School of Economics analyzovali data 15 000 dospělých – včetně jejich majetku, místa bydliště, vztahů a jejich IQ. Výsledek (3): Když chytří lidé tráví méně času se svými přáteli, jsou šťastnější.

Pořádek není vaše doména

Už Albert Einstein věděl, že genialita a chaos jdou dobře dohromady. Výzkum (4) Northwestern University ukazuje, že lidé, kteří tráví čas v přeplněných prostorách, jsou ve skutečnosti kreativnější a přicházejí s originálnějšími nápady.

Jste všestranní

Lidé s nadprůměrnou inteligencí mají tuto vlastnost společnou – trvalý zájem o širokou škálu oblastí (5). Je spíše vzácností, že by se inteligentní lidé orientovali pouze v úzké podoblasti. Například mnoho vysoce nadaných lidí, kteří vynikají v přírodních vědách, umí také mluvit několika jazyky a mají velké všeobecné znalosti.

Jste empatičtí

Výpočet IQ k měření inteligence nestačí: Takzvaná emoční inteligence popisuje schopnost vědomě nakládat se svými pocity a pocity druhých. Lidé s vysokou emoční inteligencí jsou přizpůsobiví, flexibilní, sebevědomí a efektivně pracují na dosažení svých cílů. Jsou odolní a rychle se vyrovnávají se stresem (6).

Nepyšní se svou inteligencí

Jasné znamení, že váš partner je inteligentní, je, že znovu a znovu nezdůrazňuje, jak je chytrý. Skutečně inteligentní lidé své vysoké IQ nedávají na odiv. Protože díky jejich žízni po vědění je jim známo, že je ještě mnoho věcí, o kterých nemají ani ponětí (7).

Zdroj: (1) www.huffpost.com/entry/truly-smart-people-have-o_b_10573158, (2) www.nasa.gov/mission_pages/station/research/astronauts_improve_sleep, (3) www.sciencealert.com/scientists-have-a-fascinating-hypothesis-about-why-smart-people-should-spend-less-time-with-friends, (4) www.news.northwestern.edu/stories/2015/03/creative-genius-driven-by-distraction, (5) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4415372/, (6) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8701889/, (7) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2775181/






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

4 Příspěvků
Poslední příspěvek 1:18
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:59
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat