Kvůli sociálním sítím srovnáváme svůj intimní život s ostatními

A zase je to tady. Kamarádka se na sociální síti pochlubila, že od svého přítele dostala nové spodní prádlo, přičemž nastínila, že večer bude jistě vášnivý. No to se někdo má, že? Také máte mírnou depresi, že váš milostný život za ostatními trochu pokulhává? Tohle si kupodivu myslí hodně lidí!

Dostat se do pasti srovnávání snad nikdy nebylo snazší. A mohou za to sociální sítě! Stačí projet prvních pár příspěvků on-line přátel a v hlavě se rojí otázky. Mají ostatní hezčí auta a domovy? Lepší práci? Exotičtější dovolené? Obecně šťastnější životy? Kvůli těmto komunikačním kanálům mnozí nepochybují jen o sobě, ale i o vlastní partnerské intimitě. Opravdu je u virtuálních sousedů tráva zelenější? A proč nás to vůbec zajímá (1)?

Co mají oni a já ne?

Podle jistého nedávného průzkumu (2) převážná většina lidí předpokládá, že má ve srovnání s ostatními mnohem méně sexu. Tak jistě, může to vypadat jako neškodná dedukce. Pravdou ale zůstává, že se z ní klidně vyklube narušení rovnováhy i duševního klidu. Pokud si myslíte, že oproti vám si všichni ostatní užívají pestré a pravidelné intimní hrátky, poměrně brzy možná začnete uvažovat o tom, že nejste tak žádoucí a přitažliví jako oni. To může ohrozit sebevědomí a vytvořit podmínky pro rozvoj frustrace, deprese a dalších psychických problémů. A nejhorší je na tom fakt, že se tyto tíživé stavy vlastně mnohdy rodí ze lži a poupravené internetové reality.

Nic není tak růžové, jak se sdílí

Den co den si na sociálních sítích prohlížíme obrázky šťastně vypadajících párů, které budí až pohádkový dojem. Jenže už nevíme, jaký vztah mají ve skutečnosti. Lidé na internetu často ukazují jen to, co chtějí, abychom si mysleli. Jsme-li nějak zklamaní ze své vlastní situace, pak jsou tyto příspěvky obzvláště depresivní (3). Jak se takových myšlenek zbavit?

Berte on-line dění s rezervou!

Zamyslete se nad kvalitou a kvantitou a nepropadejte domněnkám, že za ostatními nějak zaostáváte – v sexu i jinak. A vůbec, odkdy má frekvence milování nějaký vliv na vlastní hodnotu? Každý má přece jiné touhy a představy, tak se virtuálním tlakem cizích spokojených vztahů a erotické zábavy nenechte vykolejit (3). A basta!

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7562923/, (2) www.forhims.com/sex-report/?phgid=1100l3Jpd&pubref=104860X1561639Xfccb939e189a2bc23edd73656f0927e1/[subaffiliatedomain:wellandgood.com], (3) názor autora







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

4 Příspěvků
Poslední příspěvek 1:18
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:59
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat