Nadávky mají překvapivě pozitivní dopad

Že jsou nadávky neslušné? To sice ano, ale o samotě nebo mezi dobrými přáteli si je občas dovolit můžeme. Utlumí nám bolesti, zmírní hněv, zaženou frustraci, a ještě utuží mezilidské vztahy!

Někdy se člověk uhodí, jindy mu cosi upadne nebo něco pokazí. A pak vzduchem létají nadávky! Dnes se používají zcela běžně, v minulosti se na ně ale pohlíželo jako na něco, s čímž se lze setkat jen u zločinců, kriminálních vyvrhelů a pravidelných návštěvníků hospody. Lidé na úrovni se k něčemu takovému zkrátka nesnížili! Kdyby jen tehdy věděli, že si tím vlastně škodí…

Recept na dobré přátelství?

Na vulgarismy se sice kouká skrz prsty, pravdou ale je, že mají hodně zajímavé a nečekané výhody. A to jako vážně. Dle mínění britských vědců (1) se díky nim můžeme cítit silnější a společensky přesvědčivější. A co víc, proklínáním se prý dají i vylepšit a utužit i mezilidské vztahy! Pokud nadáváme za účelem zdůraznění radosti, experti ze dvou předních britských univerzit poukazují na to, že to vede k hlubšímu sociálnímu poutu a solidaritě, což je mezi přáteli vnímáno jako známka intimity. A pozor, ještě to není všechno. Pozitivní dopad nemají jen hrubé výrazy vyřčené, ale i psané!

Co na srdci, to na jazyku

Klít v textových zprávách? Ano, nic neobvyklého, že nám sem tam něco „ujede“, zvláště tehdy, když jsme rozhořčení. A kupodivu to vůbec není špatně. Na základě rozsáhlého britského výzkumu (1) totiž vyšlo najevo i to, že lidé, kteří si pěkně od plic uleví v nějaké té textovce, bývají svým okolím posuzováni jako věrohodnější a přesvědčivější. Tedy alespoň ve srovnání s těmi, co do klávesnice ťukají jen slušná slova. A poslední překvapivá perlička? Vulgarismy možná mohou nahradit i prášky proti bolesti!

Medicína, která zabírá na jedničku

Ze zmiňované studie (1) taktéž vyplynulo, že nadávky tupí bolest. Odborníky na tuto převratnou myšlenku přivedl pokus, v němž si zúčastnění respondenti namáčeli ruce v ledové vodě. Hádejte, která skupina to vydržela výrazně déle? Tušíte správně – ta, co mohla zcela beztrestně proklínat všechno a všechny. Tak si nijak nevyčítejte, že vám z úst občas vyklouzne neslušné slovíčko, jde o způsob, jak se zbavit i hněvu a frustrace, myslí si vědci.

Zdroje: (1) www.sciencedirect.com/science/article/pii/S002438412200170X?via%3Dihub&_x_tr_sl=en&_x_tr_tl=cs&_x_tr_hl=cs&_x_tr_pto=sc#!







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat