Syndrom rychlé zamilovanosti

29.11.2022 | Vztahy

Stačí, aby na vás promluvil, vyseknul pár lichotek, a jste jen jeho. Na krátkou chvíli, třeba než se objeví někdo další. Každého ihned strašně milujete, ostatně jako všechny své bývalé. Proč je pro vás láska něčím, co prožíváte mnohokrát častěji než ostatní?

Možná, že je to zrovna váš případ, nebo se s ním setkáváte u nějaké ze svých kamarádek, které se ultra rychle zamilovávají, a navíc tvrdí, že tomu zkrátka nejde odolat. Snadné podléhání lásce se nazývá emofilie neboli emoční promiskuita, kterou charakterizuje obrovské nadšení a osobní investice do nového vztahu. A toho dalšího zrovna tak. Pokud vás zajímají možné důvody tohoto chování, zde je jejich seznam.

Bezpodmínečná láska k okolí

Existuje zvláštní druh lidí, kteří milují společnost, bez problémů navazují nová přátelství, nedělá jim problém začít se bavit s úplně cizími lidmi a zároveň mají velká srdce. Jakmile zjistí, že se jim na někom něco líbí (charakter, postava, názory…) chtějí se touto osobou inspirovat, což je v jejich bezprostřednosti pohlcuje natolik, že nerozpoznají hranici mezi přátelstvím a láskou – vztahem.

Strach ze samoty

I strach ze samoty a potřeba nebýt na život sám se promítá do toho, když se někdo bleskově zamilovává. Bez ohledu na to, jak moc vás nebo kamarádku člověk udělá šťastným, byť se jedná o minuty, hodiny nebo dny, nic není důležité. Primární je být ve dvou. Nápadníci v těchto případech zaplňují vnitřní prázdnotu nebo představují chvilkovou záplatu na nějaké trauma.

Hledání dokonalosti

Máte v hlavě nějaký obraz dokonalého partnera, který by měl splňovat jasné dané požadavky, přes které, lidově řečeno, vlak nejede. Pokud se vám zdá, že ho již konečně máte před sebou, snažíte se jej co nejvíc poznat. Jenže ouha, ono to tak úplně není ono. A tak hledáte dál, pořád dokola. Není třeba připomínat, že kdo moc a dlouho vybírá, nakonec přebere.

Kouzlo okamžiku

Někteří lidé pouze milují ten vzrušující pocit nové lásky, vyplavovaných hormonů, euforie a stavů beztíže, proto navazují jeden vztah za druhým a mají to jako koníček.

Komplexy a nízké sebevědomí

V důsledku nízkého sebevědomí ve chvíli, kdy o vás někdo projeví zájem, se chopíte šance a otevřete mu své srdce v domnění, že máte děkovat za každou takovou příležitost. Víc si totiž, aspoň dle vlastního mínění, nezasloužíte. I to je jeden z důvodů emofilie.

Zdroje: www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19321316/ - celý článek







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat