Milovat dva lidi najednou je skutečně možné

07.12.2022 | Vztahy

O milostných trojúhelnících toho bylo napsáno a zfilmováno již mnoho. Někdo na někoho žárlil, někdo s někým nakonec zůstal, nebo se naopak rozešel. To je prostě život. Je ale skutečně možné milovat dva lidi najednou – každého úplně stejně a mimo filmové plátno?

„Nemohu si pomoci.“ Tak přesně tohle je odvěká výmluva, kterou lidé používali k ospravedlňování svých dlouholetých afér. V každém případě milostný vztah představuje něco jiného než spojení založené výhradně na sexu a fyzickém chtíči. Emocionální aspekt partnerství (pocení rukou, bušení srdce, pocit propojení nebo strachu ze ztráty partnera) je to, co dělá lásku láskou. Lze ji rozdělit napůl, tedy mezi dva partnery?

Pokušení číhá na každém kroku

Podle psychologů a koučů partnerských vztahů si většina lidí v dlouhodobých vztazích v určitém okamžiku vyvine určité city k jiným lidem, než je jejich stávající protějšek. Tyto city mohou působit jako chtíč nebo intimita. Máte se děsit? Určitě ne. Fantazie o někom jiném než o osobě, se kterou chodíte několik let, není vždy ukazatelem toho, že jsou ve vašem vztahu potíže.

Lidské bytosti prostě rády přemítají o sexu a baví se myšlenkami „coby kdyby“. Ostatně, mozek je skutečně komplikovaný orgán a často podléháme jeho rozmarům. Liší se akorát intenzita a délka chlípných myšlenek. Většina fantazií a snů o dalším partnerovi v životě se přirozeně rozplyne, nicméně stává se, že navzdory stávajícímu vztahu začnete vy nebo někdo jiný cosi cítit k bytosti „mimo svůj domov“. Pokud si nedáte pozor a budete tyto pocity posilovat čím dál častějším kontaktem s danou osobou, začnete si pohrávat s velmi příjemnými emocemi.

Návyková láska, které je těžké odolat

Najednou je tu zase ten nový, chtivý, poblázněný stav, když někoho poprvé poznáváte. Zažíváte euforii, radost a všední, nudné dny se mění ve svátek. A v této fázi už je těžké vycouvat, rozvíjí se láska, a jakmile se o ní dlouhodobý a moderní partner dozví, může přistoupit na polyamorii. Nebo vás naopak zatratí.

Není nutné připomínat, že zamilovat se do někoho nového je vždy náročné, protože se testuje síla, hranice a oddanost stávajícího vztahu. Odborníci však tvrdí, že rozdělit srdce na dvě poloviny určitě lze. Otázkou ovšem zůstává, jak se něco takového vyřeší. Polyamorie, tedy životní styl, kdy osoba žije v několika milostných vztazích, určitě není pro každého. Navíc různí lidé mají různé představy o tom, co to znamená být zamilovaný, a o kritériích, za kterých mohou šťastné vztahy vzkvétat.

Zdroje: www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5565725/ - celý článek






Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Omeleta s brokolicí

(26 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

4 Příspěvků
Poslední příspěvek 1:18
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:59
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat