Spokojenost v dlouhodobém vztahu se promítne do spací polohy

18.12.2022 | Vztahy

Klape vám to v posteli i mimo ni? Pak s partnerem pravděpodobně spíte v jedné posteli a v jisté pozici, která je známkou spokojenosti a intimity. Která to je?

Sexuální životy jsou zcela soukromé a osobní, takže je logické, že kde kdo bývá zvědavý, co se děje za zavřenými dveřmi sousedů, přátel a známých. Zatímco častým předmětem zájmu veřejnosti i vědců je především sex, nyní se jistý průzkum (1), který oslovil tisícovku Američanů žijících v dlouhodobých vztazích (40,9 procenta účastníků tvořili muži a 59,1 procenta ženy), zaměřil na preferované polohy ve spánku. (Respondenti byli ve věku od 18 do 73 let, s průměrem 35,9 roku.).

Uspořádání spánku

Vědci (1) se nejprve zeptali respondentů na to, jak vypadá jejich oblíbený způsob spánku s partnerem, a poté rozebrali odpovědi mezi muži a ženami. Mnoho zúčastněných jedinců bylo docela rádo, když měli při spánku nějaký prostor pro sebe. U mužů i žen byla nejoblíbenější poloha spočívající v tom, že partneři spali na boku čelem k sobě, s malým množstvím prostoru mezi jejich těly. Tuto pozici preferují ti, kdo ve vztahu pociťují zvýšenou intimitu a spokojenost. Kromě pocitu štěstí a spokojenosti v partnerství spánek na boku čelem k sobě nejčastěji inspiruje k fyzické intimitě. Nejčastěji se pak milují ti, kdo spí s propletenými končetinami.

Druhá a třetí poloha pro spaní u obou pohlaví se také týkala pozice na boku, ovšem zde se objevily drobné rozdíly v preferenci. Zatímco intimní lžička s mužem ve vnější poloze se u žen umístila na druhém místě, muži ji odsunuli až na pozici číslo tři. Pánové si naopak spíš pochvalují, když sami leží na levém boku, což jejich partnerka za jejich zády dělá taky (vědci zabývající se spánkem levý bok propagují z důvodu, že zlepšuje dýchání a snižuje bolesti dolní části zad), nicméně žena mezi svým a partnerovým tělem nechává pár centimetrů prostoru (1).

Nepohodlné konfigurace

Nejméně oceňovanou polohou pánů je ležení na zádech s partnerkou stočenou pod jejich rukou. Sluší se však uvést, že většina lidí ve spánku není nehybná. Ve skutečnosti data naznačují, že páry mění své polohy v posteli v 76,5 % případech, přičemž téměř u čtvrtiny párů se prostor mezi spáči během noci zvětšuje, a to o celých 18,6 procenta (1).

Bez ohledu na to, jak se rozhodnete spát vedle svého partnera, žádná poloha nevykompenzuje nepohodlí špatné matrace a nežádoucí podmínky v místnosti, ať už se jedná o velké horko nebo nepořádek. A propos, modré světlo v podobě televizí a notebooků do ložnice nepatří (2)!

Zdroje: (1) www.mattressadvisor.com/sleep-relationship-satisfaction/, (2) názor autora







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Očekávejte náročný týden, ale s velkým potenciálem pro růst a rozvoj. Budete se cítit motivováni pracovat na svých cílech a ambicích a to vám poskytne silný pocit směru a jistoty.Na pracovišti můžete čekat nové příležitosti, nové... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
3 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat