Být ten chytřejší není vždy výhra

Jak často jste slyšeli, že máte být ten chytřejší a ustoupit? Každopádně to už zažil asi každý z nás – ať z té, či oné strany. Ale je „ustoupit“ skutečně znak „chytrosti“?

Ať už to byli vaši rodiče, kteří vás prosili, když jste se hádali se sourozencem, nebo vás o to požádal přítel po hádce. Věta, která se říká často, aby se předešlo konfliktům.

Být chytřejší, nebo slabší?

Ale i když je to něco, co je společností normalizováno, způsob, jakým lidé vnímají, co to znamená „být chytřejší“, může vést k nedorozuměním, přehlížení a překračování hranic, což může mít vliv na vaše vlastní blaho a dynamiku vztahů.

„Být chytřejší“ vyžaduje dobré řízení svých emocí a schopnost vybrat si, které bitvy stojí za to vybojovat. Ale ne vždy je chvályhodné přehlížet něčí špatné chování. Často to vyžaduje, aby jednotlivec vystoupil ze svého vlastního ega a přesvědčení a upřednostnil mír uprostřed nesouladu – ale jsou chvíle, kdy vás tato akce může negativně ovlivnit.

Pokud se cítíte neklidně nebo nepohodlně z chování jiné osoby vůči vám, je důležité to nějakým způsobem řešit. Vaše tělo vám řekne, jak se cítí – prostřednictvím záchvatů, žaludečních nevolností, změn chuti k jídlu, narušeného spánku, bolestí hlavy a dalších příznaků.

Vaše zdraví a pohoda jsou neuvěřitelně důležité a měli byste je chránit.

Stanovte si hranice

I když ustoupit může ukázat vaši zralost, ostatní to mohou také vnímat jako příležitost otestovat vaše hranice. Jedním ze způsobů, jak toho dosáhnout, je pracovat na své vlastní emoční regulaci a kontrole.

Tím, že porozumíte sami sobě, budete jasně a instinktivně vědět, kde jsou vaše hranice, a to je důležité, protože potřebují neustálou údržbu. Nikdo je za vás nebude stavět ani udržovat. Jakmile budete znát své hranice, budete jasně vědět, kdy říci „ne“ ostatním a „ano“ sobě.“

Hranice jsou klíčovým aspektem jakékoli interakce s lidmi, zejména při neshodách, kdy je snadné je posouvat. Udržet si je a zároveň nedovolit druhým, aby vás emocionálně a mentálně srazili, není snadné, ale je to v jádru toho, abyste byli „chytřejší“. Umožňuje vám to vědět, kde stojíte, a zajistit, aby to věděli i ostatní, aniž by vás jejich slova zraňovala.

Ustupujte, ale ne za své hranice

Takže až vám příště někdo navrhne, abyste byli ti rozumnější, nemyslete si, že to znamená, že chování někoho jiného je nekontrolované a na vašich zkušenostech záleží méně než na udržení míru. Místo toho to berte jako příležitost komunikovat až k hranicím, ale nedovolte, aby tato osoba ovlivnila váš den, náladu nebo energii. A na konci dne můžete vždy odpustit, ale nezapomenout.

Pokud někdo nedokáže pochopit, proč jste zraněni nebo naštvaní, a nebude respektovat vaše hranice, pak tento člověk pravděpodobně nebude pozitivním doplňkem vašeho života.

Zdroj: názory autora - celý článek







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude pro tebe zvláště silný v oblasti tvé kreativity a emocionálního výrazu. Soustřeď se na sebeobjevování a nauč se ocenit své vlastní umělecké schopnosti, i když se ti zdají méně zkušené než ostatních. Buď s... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat