I problematické manželství má zdravotní výhody

Žít ve spokojeném vztahu? To je dobré i pro celkové zdraví. Ovšem i svazek, ve kterém to trochu „hapruje“, má překvapivý léčivý potenciál. Prý může přispět k prevenci diabetu!

Již brzy se dočkáme toho, že cukrovka bude celosvětově sedmou nejčastější příčinou úmrtí. Tedy alespoň podle odhadů Světové zdravotnické organizace (1), která upozorňuje na to, že diabetes pomalu dosahuje rozměrů pandemie.

Málo se hýbeme a jíme špatná jídla

Rizikové faktory pro rozvoj tohoto onemocnění zahrnují nadváhu, obezitu, genetické predispozice, nedostatek fyzické aktivity, arteriální hypertenzi, zvýšené množství lipidů v krvi i konzumaci nevhodných potravin. Co se týká preventivních opatření, ty hodně souvisejí právě se zmiňovanými rizikovými faktory. Jde především o dodržování zásad zdravého životního stylu, které se týkají zejména pravidelného pohybu, udržování optimální tělesné hmotnosti i vyvážené stravy (1). Věřili byste tomu, že preventivním prostředkem proti diabetu může být i manželství?

Snubní prsten jako medicína?

Celá léta vědci upozorňují na to, že lidé žijící ve fungujících vztazích jsou nejen šťastnější, ale i zdravější. Je to prý dáno hlavně tím, že se méně stresují, čímž zbytečně nezatěžují kardiovaskulární, imunitní ani nervový systém. Zcela logickou úvahou tedy je, že když je svazek problematický, může jeho aktérům ve smyslu dobré kondice poněkud ublížit. Jenže pozor, nemusí to tak být! Ukázalo se totiž, že i nespokojené, hádavé a bouřlivé manželství má překvapivou výhodu (2).

Sice nám to neklape, ale alespoň nemám cukrovku!

Hodně nečekané závěry přinesla nedávná studie (2) publikovaná v magazínu BMJ Open Diabetes Research & Care. Vyplývá z nich, že dlouhodobý vztah, ať už pozitivní či negativní, má na hladinu cukru v krvi velmi dobrý vliv. To může přispět k odvrácení prediabetu a následně i samotného diabetu. Jak je to tohle možné? Celou záležitost snad více objasní další doplňující výzkumy, doufají vědci, kteří nad tímto výsledkem sami nevěřícně kroutí hlavou.

Zdroje: (1) www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/diabetes, (2) www.drc.bmj.com/content/11/1/e003080







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Nový horoskop Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat