Při lustrování sociálních sítí přestáváme vnímat okolní svět

Procházíte sociální sítě, načež zjistíte, že vám taková běžná kontrola zabrala dvě hodiny. A vůbec vám to nepřišlo! Je to možná dáno tím, že jste se dostali do stavu disociace.

Lidem, kteří čtou knihy, se běžně stává, že je příběh odehrávající se na stránkách pohltí natolik, že úplně přestanou vnímat čas i okolní svět, čemuž se odborně říká disociace. A teď si představte, že hodně podobně to mají i uživatelé sociálních sítí.

Cože? To uplynulo tolik hodin?

Fotky virtuálních přátel, komentáře, oznámení, pozvánky na kulturní akce, vtipná videa, náhled do soukromí slavných osobností, návody, rady, inzerce i zprávy ze světa. Na sociálních sítích je toho k vidění i sdílení skutečně požehnaně. A to je asi ten hlavní problém. Američtí vědci z Washingtonské univerzity přemýšleli o tom, zda se lidé surfující v těchto on-line vodách mohou dostat do zmíněného stavu pohlcující disociace, při kterém se tak trochu „vypnou“ a zapomenou na všechno ostatní.

Na toto téma pak provedli studii (1), do které zahnuli uživatele jedné z nejznámějších komunitních sítí. Bedlivě je sledovali celý jeden měsíc, načež zjistili, že má jejich původní vědecká myšlenka skutečně hořkou pachuť reality. Pravda je tedy podle nich taková, že při procházení Facebooku, Instagramu a Twitteru mnohdy přestáváme věnovat pozornost tomu, co se děje okolo. To zřejmě vysvětluje, proč na těchto kanálech trávíme tolik času a býváme na nich doslova závislí. Ale jak z toho ven?

Mohl by pomoci budík?

Tak jistě, jako první možné řešení se nabízí deaktivace účtu a tím tedy i naprostá stopka sociálních sítí. Tolik hodin bychom si tím ušetřili! A mohli je trávit něčím užitečnějším, jako je třeba pravidelný sport nebo osobní kontakt s přáteli. Ale řekněme si upřímně – komu se do takové radikálnosti chce? Pak si to asi žádá něco, co nás ze sociální virtuální letargie vytrhne. Autoři výše zmíněné studie navrhují nějaký časovač, kupříkladu budík. Ten nás na internetu zaspat nenechá! Nápad to možná není úplně špatný, co myslíte?

Zdroj: (1) www.programs.sigchi.org/chi/2022/program/content/68947, názor autora - zbytek článku







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Brusinková čokoláda

(24 hlasů)

Omeleta se sýrem

(8 hlasů)

Srdíčkový koláč

(30 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat