Jak budovat vztah založený na vzájemné závislosti

Většina z nás je v romantickém vztahu propojená s druhou ozobou. To nám umožňuje vytvářet pouta a budovat intimitu. Úspěch dlouhodobých vztahů do značné míry závisí na kvalitě našeho vzájemného citového spojení.

Když přemýšlíme o našich ideálních vztazích, často myslíme na úžasný, blízký, celoživotní vztah s naší nejdůležitější osobou. Jak takový vztah budujeme? To útulné, bezpečné a dlouhodobé pouto s někým, o kom víme, že za to stojí? Vztah, který nám dává svobodu být sami sebou, který podporuje náš růst a umožňuje nám být navzájem flexibilní?

Co je vzájemná závislost

Vzájemná závislost naznačuje, že partneři uznávají a oceňují důležitost emocionálního pouta, které sdílejí, a zároveň si udržují pevný pocit sebe sama v dynamice vztahu. Být závislý na druhé osobě může znít děsivě nebo dokonce nezdravě. Po celý život je nám vštěpováno, abychom zůstali za každých okolností nezávislí, do jisté míry uzavření do sebe, přičemž se klade velký důraz na to, abychom od druhých nepotřebovali emocionální podporu.

Jakkoli je pocit nezávislosti zavedený do extrému cenný, může nám to ve skutečnosti bránit v tom, abychom se mohli smysluplným způsobem emocionálně spojit s ostatními. Pokud toužíte po mimořádné nezávislosti, může pro vás být obtížné, nebo dokonce děsivé, dosáhnout ve vztahu emocionální intimity s partnerem.

Vzájemná závislost není závislost

Vzájemná závislost není totéž jako závislost. Závislý člověk se spoléhá na ostatní, pokud jde o ně samotné nebo jejich blahobyt. Taková osoba není schopná rozlišit, kde končí a kde začíná jejich partner, je zde zakomponovaný pocit odpovědnosti vůči druhé osobě, aby naplnil její potřeby a/nebo aby její partner naplnil všechny jejich potřeby, aby se cítil dobře v tom, kým je. 

Závislé vztahy nejsou zdravé a nedávají partnerům prostor být sami sebou, růst a být autonomní. V těchto vztazích se jeden nebo oba partneři silně spoléhají na druhého a na vztah, pokud jde o jejich pocit sebe sama, pocity důstojnosti a celkovou emocionální pohodu. 

Proč je vzájemná závislost pro vztah zdravá

Vzájemná závislost zahrnuje rovnováhu mezi sebou samým a ostatními ve vztahu, uznáním toho, že oba partneři pracují na tom, aby naplňovali vzájemné fyzické a emocionální potřeby vhodnými a smysluplnými způsoby. Vzájemná závislost dává každému partnerovi prostor pro udržení pocitu sebe sama, prostor pro pohyb k sobě v době potřeby a svobodu činit tato rozhodnutí beze strachu z toho, co se ve vztahu stane.

Jak budovat vzájemný vztah

Klíčem k budování vzájemně závislého vztahu je mít od začátku na paměti, kdo jste. Mnohokrát lidé hledají nebo vstupují do vztahů jednoduše proto, aby se necítili sami, bez jakékoli osobní reflexe toho, kdo jsou, čeho si váží a svých cílů pro vztah.

Věnovat čas tomuto druhu osobní reflexe vám umožní vstoupit do nového vztahu s vědomím sebe sama, které je rozhodující pro navázání vztahu založeného na vzájemné závislosti. Umožnit partnerovi prostor a příležitost dělat stejné věci je klíčem k navázání zdravého a vzájemně závislého vztahu. Takového, který vytvoří bezpečný prostor pro oba partnery, aniž by se museli bát, že ztratí sami sebe nebo že je druhý bude ovládat nebo manipulovat.

Zdroj: názory autora - celý článek






Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

13 Příspěvků
Poslední příspěvek 12:14
15 Příspěvků
Poslední příspěvek 12:12
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:49

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat