Rozpoznejte lháře na první dobrou

27.04.2023 | Vztahy

Nechce vám ublížit, potřebuje zahladit stopy nebo se obává vaší (přehnané) reakce. Partner, příbuzný, šéf? Kdokoli! Realita je taková, že se se lží setkáváme každý den. Jak ji poznat v praxi? Všímejte si těchto signálů!

Pokud si myslíte, že by vám někdo mohl lhát, a chcete to vědět jistě, zde je návod, jak podvodníkovi nesednout na lep.

Řeč těla

Podle psychoterapeutů ani ten sebevětší lhář neuhlídá své tělo natolik, aby jej neprozradilo. Dotyčný naproti vám se ošívá, dotýká se vlasů nebo tváře, má zkřížené paže, vyhýbá se pohledu do očí (nebo na něm naopak přehnaně trvá)? Pak něco skrývá. Tyto druhy signálů řeči těla vyjadřují nepohodlí, které při klamání vzniká (2).

Řečové vzory

Ze studie z roku 2011 publikované v časopise Discourse Processes vzešlo, že lidé, kteří přímo lžou, s větší pravděpodobností používají několik specifických řečových vzorů. Ve své mluvě uvádějí čísla (1) a zároveň se často opírají o zájmena třetí osoby (on, ona, ono, oni, ony, ona, jeho, jemu.).

Vyhýbání se otázce

Když je lhář konfrontován, může se vyhýbat vašim otázkám a obvykle, jelikož chce ze situace vybruslit co možná nejrychleji, neuvádí detaily a je skoupý na podrobnosti. Je to logické (2). Čím méně toho budete vědět, tím méně si můžete ověřit fakta, že?

Slovní kudrlinky

Přehnané přikrášlování. I na to si dejte pozor. Osoby, jež lžou, ve svém proslovu aplikují slova, která obvykle nepoužívají – třeba ta sofistikovaná, trochu vulgární, cizí, vědecká a podobně. Zda je to pro posílení důvěryhodnosti jejich příběhu nebo jednoduše z nervozity, je méně jasné (3).

Chyby ve scénáři

A samozřejmě, jeden základní způsob, jak zjistit, zda někdo lže, je zachytit chyby kontinuity ve scénáři. Opakuje-li ho úplně stejně jako poprvé, má ho naučený slovo od slova. Tím, jak ho donutíte smyšlenou historku opakovat znovu a znovu, však ztrácí ostražitost, takže najednou nesedí počty, hodiny, lidé, barvy – zkrátka cokoli, o čem se zmiňoval hned v úvodu. Proto si vždy všímejte toho, zda se některé věci opakovaně neshodují (3).

Jak lež zvládnout?

V případě, že vám někdo lže, přichází otázka, jak na to reagovat. Zvažte, jaké by to mohlo mít důsledky, pokud na podvodníka otevřeně uhodíte. Nejlepší je udělat si pauzu a své další kroky trochu promyslet. Vždy můžete říct něco jako: „Tohle mi nepřipadá moc upřímné ani autentické. Potřebuji si dát pauzu od tohoto rozhovoru.“ (4)

Zdroje: (1) www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/0163853X.2011.633331, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7767987/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9037296/, (4) názor autora






Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Bramboráky

(1 hlasů)

Čočka na kyselo

(3 hlasů)

Rajská omáčka

(1 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

6 Příspěvků
Poslední příspěvek 12:04
19 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:09
87 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat