Sebesoucit vede k pozitivním změnám v životě

Pokud jde o osobní rozvoj, naše kultura často oslavuje ty, kteří jsou sebejistí nebo sebevědomí. Sebesoucit však může být lepší způsob, jak přistupovat k úspěchu a osobnímu rozvoji. 

Díky sebevědomí si budete jistí svými schopnostmi, zatímco sebesoucit vás povzbudí, abyste uznali své nedostatky a omezení. A jakmile uznáte a přijmete své nedostatky, je pravděpodobné, že je budete vnímat objektivně a realisticky. To zase může vést k pozitivním změnám ve vašem životě.

Pochopení sebesoucitu

Ve skutečnosti sebesoucit znamená, že se k sobě chováte stejně, jako byste se chovali ke svým přátelům nebo členům rodiny, i když selžou nebo udělají chybu. Obecně tedy platí, že sebesoucit zahrnuje přijetí toho, že jste člověk a že děláte chyby. Znamená to také, že se těmito chybami nezabýváte ani se netrýzníte za to, že jste je udělali.

Existuje několik primárních složek sebesoucitu. Patří mezi ně být laskavý k sobě, stejně jako byste byli k příteli; být si vědom toho, kdo skutečně jste a dovolit si svobodu být nedokonalí. Patří k nim:

Sebelaskavost

Když k sobě budete laskaví, poznáte, že všichni lidé jsou nedokonalí a že všichni lidé mají nedokonalé životy. Pak k sobě budete laskaví, i když se věci nedaří, místo abyste byli kritičtí. Ale s laskavostí k sobě samému si místo toho, abyste mysleli „chudák já“, myslíte „no, každý jednou selže“. Uznáváte, že každý má problémy a bojuje, protože to je to, co znamená být člověkem. Když začnete takto přemýšlet, změní to způsob, jakým se díváte na životní výzvy a potíže. To vám otevírá dveře k růstu. 

Všímavost

Další složkou sebesoucitu je všímavost. Když jste všímaví, musíte být ochotni čelit své bolesti a utrpení a uznat to. Většina lidí to dělat nechce, chtějí se vyhnout bolesti a jít rovnou k řešení problémů. Je důležité, abyste si našli čas na to, abyste si uvědomili, jak se tyto boje nebo neúspěchy vnímáte a proč k nim došlo. Když to dokážete, je mnohem pravděpodobnější, že porostete a poučíte se ze situace.

Nedokonalost

Jakmile přijmete, že je nereálné očekávat od sebe dokonalost, budete mít pocit, že z vašich ramen spadla obrovská váha. Pomáhá vám také uvědomit si, že to, co prožíváte, je normální a lidské a neměli byste se kvůli tomu cítit špatně. Pamatujte, že sebesoucit znamená být k sobě laskavý a uvědomit si, že lidé jsou nedokonalí, včetně vás. 

Výhody sebesoucitu

Sebesoucit je o rozpoznání rozdílu mezi špatným rozhodnutím a špatným člověkem. Chápete, že dělat špatná rozhodnutí z vás automaticky neudělají špatného člověka. Sebesoucit navíc poskytuje pocit vlastní hodnoty. A co víc, sebesoucitní lidé mají také více sociálních vazeb, vyšší emoční inteligenci a větší celkovou spokojenost se životem. 

Zdroj: názory autora - celý článek






Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

69 Příspěvků
Poslední příspěvek 6:18
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 6:14
45 Příspěvků
Poslední příspěvek 5:28

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat