Naučte se být neustálým optimistou

Učit se optimismu znamená rozvíjet pozitivní postoj k životu. Ukážeme vám, jak se můžete optimismu naučit a vnést ho do každodenního života.

Sklenice je poloplná pro optimisty a poloprázdná pro pesimisty. Optimistický pohled na život však dokáže mnohem víc než jen naplnit sklenice.

Optimismus je zdravý

Optimisté jsou údajně méně náchylní k depresím a kardiovaskulárním onemocněním a mají nižší krevní tlak. V lepším případě tedy optimisté žijí nejen šťastněji, ale i déle. Nehledě na to, že pesimistům, kteří vždy předpokládají to nejhorší, chybí spousta legrace, procházejí životem méně otevřeně než optimisté a blokují tak mnoho příležitostí.

Následující tipy a cvičení vám pomohou myslet pozitivně a vnést do vašeho života optimismus.

Optimisté věří sami sobě

Příliš často máme tendenci soustředit se na to, v čem nejsme dobří, nebo na to, co ostatní umí lépe než my. Je důležité si uvědomit své slabé stránky, ale musíte také přijmout, že nikdo není dokonalý a že je to naprosto v pořádku. Soustřeďte se na to, v čem jste dobří nebo co se chcete naučit. A věřte, že to dokážete – buďte optimisté. 

Obklopte se optimistickými lidmi

Nálada našeho okolí na nás má obrovský vliv. Pokud tedy trávíte svůj čas pouze s mrzouty, bude pro vás těžší naučit se optimismu a vypěstovat si pozitivní přístup. Zkuste své okolí inspirovat myšlenkou učit se optimismu. Je to zábavnější a můžete se navzájem motivovat. A optimistů není na tomto světě nikdy dost!

Radujte se z maličkostí

Někdy se zdá, že nikdy nezvládnete všechno, a dokáže optimisty posouvat až na hranice jejich pozitivního přístupu. O to důležitější je mít čas od času radost z maličkostí, které se ve shonu často ztrácejí. Sluníčko svítí, řidič autobusu byl dnes obzvlášť přátelský, strom má tak krásné podzimní barvy! Na první pohled to může znít trochu absurdně, možná dokonce směšně, ale vyvádí nás z našich každodenních bublin. 

Pište si deník štěstí

Každý večer si zapisujte, co se dnes povedlo, na co jste hrdí, z čeho jste měli radost nebo za co jste dnes vděční. Stačí k tomu pár minut a pomáhá vám to vnímat pozitivní události dne mnohem vědoměji. Protože o několik hodin později vás naštve hloupý komentář a vy rychle zapomenete na tři hezké komplimenty, které jste během dne dostali. 

Vyprávějte o pozitivních zkušenostech

Spousta lidí si mezi sebou vypráví především negativní zážitky ze svého každodenního života. To je v pořádku, ale všimněte si, jak často na rozdíl od toho hlásíte i pozitivní zkušenosti. Každý, kdo svému okolí řekne, že se nás někdo hezky usmál, že jsme si báječně popovídali nebo že jsme dostali pochvalu, vyzařuje pozitivní energii a dává menší prostor pro pesimismus.

Usmívejte se a používejte pozitivní jazyk

Aby se náš mozek snáze naučil optimismu, můžeme ho trochu napálit. Pokud se například usmějeme, mozek dostane zprávu, že jsme šťastní. Takže pouhá minuta úsměvu po ránu nám může dát dobrý začátek dne s pozitivními myšlenkami.

Zeptejte, co nejhoršího se může stát

Ve většině případů není „to nejhorší“ ve skutečnosti tak špatné. Mnoho obav a strachů existuje pouze v našich myšlenkách a ukazuje se, že jsou zcela nadbytečné. Dejte prostor optimistickým myšlenkám a zamyslete se nad tím, co by se mohlo stát a jaké šance mohou nastat. Ve většině případů se realita nachází někde mezi optimistickým a pesimistickým extrémem – kde přesně to nikdo předem nemůže říct. Abychom se naučili optimismu, je to důležité nepředpokládat nejhorší a také dát šanci pozitivním vyhlídkám. Má to cenu!

Nebuďte na sebe příliš tvrdí

To, že se chcete naučit optimismu, je skvělé, ale přes noc se vám nepodaří proměnit všechny pesimistické myšlenky v optimistické. To je v pořádku. Zůstaňte optimisté, i když to nevyjde. Být optimistou neznamená přijímat každé riziko s otevřenou náručí.

Zdroj: www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2894461/ - celý článek






Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:27
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:12
23 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:01

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat