Fenomén v seznamování zvaný The Like Gap

Myslíte si, že při seznamování působíte na druhé spíše negativně? Tento fenomén se nazývá „Liking Gap“ a má to tak většina z nás. Pravděpodobně vycházíte s ostatními mnohem lépe, než si myslíte.

Mnoho lidí tento fenomén zná – seznámíte se s někým novým a po prvním rozhovoru se držíte za hlavu a říkáte si, co jste to říkali za nesmysly. Cítíte se trapně a máte pocit, že si o vás ten druhý musí myslet, že jste trapní a příšerní. 

Jste sympatičtější, než si myslíte

Je velká šance, že jste dopadli mnohem lépe, než si myslíte. Mnoho lidí hodnotí svůj vnější dopad na ostatní mnohem hůře, než je nutné. Je zřejmé, že v oblasti konverzačního umění jsme k sobě extrémně kritičtí a příliš se obáváme, že uděláme špatný dojem. Vyptávala jsem se příliš? Nemluvila jsem jen o sobě? Po setkání přemýšlíme, zda jsme řekli správné věci, zda jsme nebyli příliš nudní nebo příliš nadšení.

Konverzace ochromuje

Faktory, jako je osobní nejistota, potřeba být přátelský a boj s hledáním správných slov, ztěžují konverzaci. Každý chce udělat ten nejlepší dojem a mnohdy tak strašně, že se rozhovor rychle stane komický a křečovitý.

Ale i když konverzace neprobíhá zcela hladce, naše vlastní standardy jsou vždy mnohem vyšší než standardy ostatních. Děláme chybu, když si myslíme, že nás vidí stejně jako my sami sebe, ale v naprosté většině případů nás vidí mnohem pozitivněji než my. Od prvního setkání nemají příliš velká očekávání, a proto nejsou naším výkonem vůbec zklamáni.

Máme tendenci se přeceňovat

Je pozoruhodné, že se v tomto ohledu hodnotíme tak pesimisticky, protože lidé jinak mají tendenci přeceňovat své vlastní schopnosti. Lidé se rádi považují za nejlepšího řidiče nebo nejlepšího manžela. Ale pokud jde o to, zda vás mají ostatní rádi, předpokládáme to nejhorší. Existuje však také skupina lidí, kteří „Liking Gap“ nezažívají – lidé s vysokým sebevědomím. Pokud máte sebevědomí dostatečně vysoké, nebudete ani svůj vliv na cizí lidi hodnotit příliš negativně.

Až budete příště přemýšlet, jestli jste možná právě neudělali super špatný dojem, vzpomeňte si, že to s největší pravděpodobností tak špatné nebylo. A že váš partner si pravděpodobně myslí to samé. 

Zdroj: www.journals.sagepub.com/doi/10.1177/0956797618783714 - celý článek






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

4 Příspěvků
Poslední příspěvek 1:18
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:59
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat