To, že vás tchyně nesnáší, není vaše chyba

Tchyně vám nemůže přijít na jméno a vám už pomalu docházejí nápady, jak její názor změnit. Proč vás pořád uráží a kritizuje, i když neděláte žádné chyby? Jde tu především o rodinné postavení!

Jedno španělské motto praví, že tchyně je trpká, i kdyby byla z cukru. Další přísloví, které je ryze české, zachází ještě o kus dál, a to ve znění, že tchyně a uzené je nejlepší studené. Inu, co se dá dělat, manželku či manžela si vybíráme sami, ale tato dáma je nám vždy přidělena automaticky. A soudě podle těchto prastarých pořekadel to nemusí být tak docela výhra.

Zase máme kontrolní návštěvu!

Ať se snažíte sebevíc, matce vašeho protějšku jako by nikdy nebylo nic dost dobré. Jednou s opovržením kritizuje vaše povolání, podruhé chod vaší domácnosti a potřetí zase výchovu dětí, která je prý až příliš „moderní“. U toho si často neodpustí ani jedovaté poznámky na adresu vašich kuchařských dovedností, přičemž odsoudí i styl oblékání. Po její pravidelné neohlášené návštěvě se vždy cítíte jako vyždímaný citron. A co hůř – její kritika ve vás zasévá semínko pochybností, zda jste opravdu tak neschopná, jak vám tchyně neustále naznačuje. Je vám takový scénář povědomý? Vítejte v komunitě napjatých rodinných vztahů!

Souboj kdo s koho

I nedávná studie (1) publikovaná v časopise Evolutionary Psychological Science potvrzuje, že nejste žádný ojedinělý případ. Z jejích poznatků totiž vyplývá, že 44 procent lidí se mnohem častěji hádá s tchýní, než se svou vlastní matkou. Nejčastější příčiny těchto rozkolů se týkají hospodaření s penězi a péče o děti. Dá se ale taková válka vyhrát?

O první místo se zkrátka nedělí

„Celý problém pramení z toho, že se matka i manželka snaží v rodině dosáhnout stejného postavení – být primární ženou. Každá si tedy vytváří a hlavně chrání svůj status, přičemž se tou druhou cítí být ohrožena,“ vysvětluje britská psycholožka a autorka knih o rodinných dramatech Terri Apter. Až vás tedy zase bude tchyně tepat za to, že jste neumyla nádobí, neberte si to osobně. Vy nejste neschopná, vy jste její obávaná konkurence, která jí sesadila z pozice královny rodinného úlu. Časem si stejně bude muset zvyknout, no ne?

Zdroj: (1) www.nypost.com/2022/04/18/its-not-your-fault-your-mother-in-law-hates-you-study-says/, názor autora - zbytek článku






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:27
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:12
23 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:01

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat