Rozdíl mezi platonickou a romantickou láskou

05.08.2023 | Vztahy

V poslední době do práce chodíte s nadšením. Přítomnost nového a sympatického kolegy je vám nesmírně milá. Možná, že se vám o něm i zdá. Máte se bát o své city nebo snad stávající, dlouhodobý vztah? Nestahujte kalhoty, když brod je ještě daleko!

Jak kdysi zpívali Beatles: „Vše, co potřebujete, je láska.“ Svatá pravda! Láska však má mnoho podob. Koncept té platonické sahá až do dob Platóna, starověkého řeckého filozofa, který tvrdil, že existují různé druhy náklonnosti, z nichž jednu nejspíš moc dobře znáte.

Když milujete, ale s podmínkami

Platonická láska je typ lásky, která je zřetelně nesexuální a neromantická, přičemž je stále hluboká, blízká a smysluplná. Platonická láska je silným, emocionálně intimním spojením, které přesahuje sexualitu a romantiku. Jak se v praxi pozná?

Hodně vám záleží na blahu druhé osoby, uděláte všechno, abyste jí zlepšili den, rádi s ní trávíte čas a pravděpodobně nemáte problém svěřovat se jí s intimními i nejniternějšími myšlenkami. Dá se říct, že tohoto člověka milujete, ale nechcete s ním spát.

Mezi běžné příklady platonických vztahů patří i „pracovní manžel či manželka“. Uvedený výraz se často používá k popisu nesexuálního vztahu mezi kolegy či spolupracovníky, kteří občas připomínají vrbu. Je snadné mluvit s nimi o věcech, jež vás doma trápí. A to je dobře!

Výhody platonických vztahů pro zdraví

Studie publikovaná v odborném časopise Journal of Experimental Social Psychology (prostřednictvím PubMed) zjistila, že podpora ze strany toho, ke komu chováte platonické city, může výrazně snížit hladinu stresu (1), posiluje pocity štěstí a sebeúctu a obecně pečuje o duševní zdraví už jen tím, že blízcí přátelé pomáhají snižovat negativní emoce, jako je úzkost a hněv, které mohou přispívat k vysokému krevnímu tlaku. Nevýhodou však je, že pokud žijete v partnerství či manželství, současný protějšek na vaše platonické city k jiné osobě může žárlit. Holt riziko podnikání.

Platonická versus romantická láska

Básníci a filozofové se odjakživa pokoušeli vyjádřit romantickou lásku slovy. Ale jde to vůbec? Romantická láska je směsí vášně, sexuální přitažlivosti, připoutanosti a závazku. Tento typ lásky také obvykle zahrnuje sexuální touhu a spojuje se s objímáním, polibky a pohlavním stykem, stejně jako s emocionálním spojením. Vede k vzájemnému respektu, porozumění a loajalitě, což jsou klíčové „ingredience“ pro dlouhodobé vztahy nebo manželství. Tím se romantická láska liší od té platonické. V každém případě platí, že obě formy mohou být nesmírně intenzivní. Nebo to snad vidíte jinak?

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3291107/, www.journals.sagepub.com/doi/10.1177/000306518203000104 - zbyte článku







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Brusinková čokoláda

(24 hlasů)

Houby se sazeným vejcem

(22 hlasů)

Skvělá snídaně s jahodami

(20 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

15 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:20
26 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:17
11 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat