Truchlícímu příteli se dá pomoci více způsoby

Váš přítel prochází emočně náročným obdobím. Co všechno pro něj můžete udělat, abyste mu jeho trnitou léčebnou cestu co nejvíce usnadnili? Obrňte se trpělivostí a vsaďte na praktičnost!

Je těžké vidět, jak se někdo, koho máme velice rádi, ocitá v hlubokém smutku. Ať už dotyčného postihlo cokoli, chceme mu samozřejmě co nejvíce pomoci. Problém je ale v tom, že mnohdy nevíme, jak. Co truchlící člověk ocení a čemu se raději vyhnout?

Pozor na zbytečné fráze, které ubližují

Říkat někomu, kdo prochází velkou ztrátou, že všechno má svůj důvod a to, co se právě děje, prostě tak má být, není ta nejvhodnější strategie. Ano, můžete si to ve skrytu duše myslet, ale vyřknout to nahlas je jen bolestivé přilévání oleje do ohně. Během vysoce emotivního období se také snažte vyvarovat nevyžádaným radám. Pokud o to dotyčná osoba sama nepožádá, přestaňte jí doporučovat terapeuty, uklidňující léky, procházky na čerstvém vzduchu i potraviny, které má konzumovat.

Nejlepší je praktická pomoc  

„Můžu pro tebe něco udělat“? Ještě dřív, než se na tohle zeptáte, se zamyslete nad tím, co by v těžké situaci usnadnilo život vám. Možná byste ocenili, kdyby vám někdo vyvenčil psa, došel nakoupit, uklidil nebo vyzvedl děti u babičky. Činy jsou vždycky lepší než slova a pomoc v praktických záležitostech je zkrátka nedocenitelná. Tak se neptejte, ale konejte!

Naslouchejte a buďte tam, kde vás potřebují

Nejlepší věcí, kterou můžete udělat, je projevení soucitu. Ukažte truchlícímu příteli, že vám na něm velmi záleží a jste tu pro něj. Naslouchejte, pokud se bude potřebovat vypovídat a sdělit vám svůj příběh. A poskytněte mu rameno, o které se v nouzi může opřít. To vše samozřejmě nezištně! Neděláte to pro sebe, ale pro druhé…

Dejte tomu čas

Podle australské psychoterapeutky Cait Wotherspoon je společenská norma přijatelná pro truchlení šest a osm týdnů. Pak se od lidí tak nějak očekává, že se vrátí k normálu a všechno poběží ve starých kolejích. Jenže norma je jedna věc a realita druhá. Nechte tedy dotyčného procházet smutkem tak dlouho, jak bude třeba. Jen tak ho může zpracovat a vyrovnat se s ním. Takže žádné připomínky na téma, že těch slz už bylo dost a je načase zase žít!

Zdroj: www.houseofwellness.com.au/wellbeing/relationships/grief-support-friend, názor autora






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek 18:52
4 Příspěvků
Poslední příspěvek 15:44

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat