Pryč s osamělostí a vnitřní prázdnotou

Procházka v přírodě, lehký sport nebo třeba úklid domácnosti. I takhle se dá vyzrát na smutek ze sociální izolace, který má na zdraví zhoubné účinky.

Možná jste se přestěhovali do jiného města a nemáte „po ruce“ své přátele. Možná vaši blízcí v létě cestují, kvůli čemuž se nemůžete pravidelně vídat. Cítíte jakousi osamělost a vnitřní prázdnotu? S těmito pocity se dnes „pere“ stále více lidí!

Jsem jako kůl v plotě!

Že je samota zcela běžným jevem, to potvrzuje i nedávný australský výzkum (1). Z jeho poznatků vyplývá, že se osaměle cítí každý druhý člověk, a to dokonce několikrát týdně. Jak vážný to představuje problém? Posuďte sami. Odborníci si sociální izolaci spojují s negativními změnami mozku, progresí Alzheimerovy choroby, zvýšeným rizikem kardiovaskulárních onemocnění, zhoršenou pamětí a depresemi. Nejde tedy o žádnou banalitu! Jak osamělost překonat? Pár rad by se našlo.

Příroda jako terapeut

Pokud si připadáte sami, je pobyt venku zdravou formou rozptýlení. Příroda působí přímo terapeuticky. I krátká procházka v zeleni a na čerstvém vzduchu přináší celou řadu fyzických i duševních výhod. Nejenže celkově uklidňuje, posiluje také imunitní systém a omezuje pravděpodobnost civilizačních chronických chorob (2). A co dělat po návratu?

Zaměstnejte ruce

Klíčem k lepší náladě je jakákoli činnost, která vás zaměstná. Můžete si číst, zkoušet při vaření nové recepty, pracovat za zahrádce nebo třeba uklízet. Přivede vás to na zcela jiné myšlenky, protože se budete soustředit na věc, která vám dělá radost. Jinými slovy, když zaměstnáte ruce, uleví se i hlavě (3). Jaká je další možnost?

Sport jako cesta k úlevě

Při osamělosti vyplouvají na povrch negativní emoce a myšlenky (4). Pokud ale zůstanete aktivní, zlepší to vaši psychickou pohodu. Závěry jistého průzkumu (5) prokázaly, že lidé, kteří pravidelně sportují, hlásí „otupění“ pocitů samoty již po několika málo dnech. Vidíte to na běh, cyklistiku nebo plavání?

Zdroje: (1) www.psychweek.org.au/wp/wp-content/uploads/2018/11/Psychology-Week-2018-Australian-Loneliness-Report.pdf?_sm_au_=iHV1Vfq1RRvr06R67KsjQKQMMKpL2, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6888434/, (3) názor autora, (4) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6179015/, ((5) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5513556/







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

78 Příspěvků
Poslední příspěvek 18:23
11 Příspěvků
Poslední příspěvek 17:34

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat