Rozpoznejte nenápadné manipulační fráze

Psychickou manipulaci často není tak snadné odhalit, jak by si někteří mohli myslet. Jaké věty jsou pro „gaslighting“ typické? 

Gaslighting je forma manipulace a emocionálního zneužívání a obvykle to znamená, že manipulovaní zpochybňují své pocity, myšlenky, vnímání a možná i zdravý rozum. Fenomén je pojmenován podle hry dramatika Patricka Hamiltona Gas Light, ve které se muž snaží přivést svou ženu k šílenství věcmi, jako je instalace plynových světel, které „bezdůvodně“ zhasínají. Ve skutečnosti však gaslighting obvykle probíhá mnohem rafinovaněji.

Co je gaslighting

Málokdy se člověk vědomě rozhodne být energetickým upírem, emocionálně zneužívá, vydírá nebo trápí jinou osobu. Většina lidí, kteří se zapojí do takového chování, si kompenzují vlastní nejistotu, problémy se sebevědomím nebo traumata. A mnozí si ani neuvědomují, že ubližují svým bližním. Ale to není omluva.  

Zejména v intimních vztazích, kde jsou důležitou součástí důvěra a blízkost, může gaslighting výrazně a trvale poškodit sebevědomí, chování ve vztazích a další charakteristiky psychiky a osobnosti. O to důležitější je, abychom gaslighting při kontaktu s ním poznali, abychom se mohli vyhnout prostředí, ve kterém se s ním zpravidla setkáme – nebo abychom poznali, kdybychom se manipulátory stali my sami.

Na které – možná nenápadné – fráze si dát pozor? Zvláště pokud je slýcháte často a od stejných lidí…

"Všechno moc prožíváš."

Někdy může být obtížné porozumět tomu, jak se druzí lidé cítí, a tak v určitých situacích někteří reagují podobnými větami. Nemůžeme však soudit nebo odsuzovat to, čemu nerozumíme, a říkat někomu, jak se má cítit. Protože kritika našich pocitů v nás může vyvolat popírání našich emocí a pochybnostech o nás samých.

"Zase přeháníš."

Vždy existují různé úhly pohledu a interpretace, ale lidé, kteří jsou omezeni ve své perspektivě nebo si nejsou jisti svým názorem, mají tendenci druhé názory odmítat. Sebe sice podobnými výroky posilují, ale ostatní právě naopak. Lidé, kterým na nás záleží, by měli naše názory brát vážně a hledat porozumění, než aby je jednoduše zavrhli jako přehnané.

"Nemyslel jsem to tak."

K nedorozuměním dochází a někdy se věci nevyvíjejí tak, jak si jiní lidé představovali. Ale obviňovat posluchače je manipulativní a rozhodně to není jediný ani nejlepší způsob, jak věc objasnit.   

"Kdybys nebyl tak … ​​neměli bychom problém."

Podobný princip jako v posledním příkladu: manipulátor obviňuje, aby se zprostil viny a zbavil se odpovědnosti. To, co u svých blízkých podobnými výroky spouští – od pochybností o sobě samém až po sebenenávist – si většinou neuvědomují nebo je jim to jedno.

"Jenom si to představuješ."

Další příklad věty, která vysloveně zpochybňuje naše vnímání. A ten, kdo to vysloví, se zříká povinnosti či úkolu se tématem dále zabývat. Ale to, že vidíme věci tak, jak je vidíme a že se nás něco týká, má důvody, které nemůžeme ignorovat ani my, ani nikdo jiný. 

"To je všechno tvoje chyba."

Musíme k tomu ještě něco říkat? Takové obviňování je zjevná manipulace a téměř vždy nesprávná a nespravedlivá. Bohužel to někdy může být těžké rozpoznat. A tak jsou lidé, kteří se hroutí nebo velmi trpí, když jim člověk, kterému důvěřují, znovu a znovu říká, že za hádky, konflikty, neštěstí nebo krize mohou jen oni sami. Proto: Pokud tato věta padne, zbystřete!

"Jestli ti na mě opravdu záleží..."

Tímto prohlášením manipulátor přiměje své blízké zpochybnit jejich pocity a postoje ke vztahu, stejně jako jejich chování a hranice. Nepřímo se dopouští citového vydírání, protože ten druhý se většinou bude cítit povinen dokázat, co pro něj znamenáte. Jak ale dáme člověku najevo, že nám na něm záleží, je jen na nás. 

Zdroj: www.journals.sagepub.com/doi/10.1177/17456916211011963 - celý článek







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Zapečená celozrnná houska

(17 hlasů)

Valentýnské tousty

(20 hlasů)

Jarní snídaně s ředkvičkou

(23 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

6 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
19 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
87 Příspěvků
Poslední příspěvek 1.5.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat