Rozhodně nejsem manipulátor

Na otázku, zda manipulujete ostatními lidmi, by asi většina odpověděla „Ne!“. Jistě, jste přece slušný člověk a žádný manipulátor. Ale jste si tím jistý?

Pro mnoho lidí je důležité, aby se rozhodovali a jednali z vlastní vůle. To je důvod, proč je manipulace pro většinu lidí, kteří to se svými bližními myslí dobře, nepřípustná. Manipulace je něco, před čím je třeba se mít na pozoru, čeho se obávat, být zděšen uvědoměním si, že se to stalo vám nebo ostatním. 

Manipulace je stejně negativní jako gaslighting, citové vydírání, podvody a podobně. Při tomto přísném dělení na dobré a špatné se však často zapomíná na skutečnost, že někteří lidé skutečně manipulují druhými, aniž by si toho všimli, nebo to jako manipulaci uznali, a aniž by sledovali nějaké špatné úmysly. 

Existuje pouze špatná manipulace

Pokud řekneme manipulace, představíme si chování, které zavrhneme. Zamysleme se ale nad manipulací prostřednictvím reklamy: lidé jsou ovlivňováni, aby si koupili něco, co ve skutečnosti nepotřebují, nebo co jim může dokonce zhoršit život – nezdravé jídlo nebo alkohol.

I když můžeme polemizovat o tom, do jaké míry fungující ekonomika v konečném důsledku prospívá každému člověku, v tomto případě jde o to, jak může pár sebevědomých důvtipných PR lidí lákat spotřebitele, aby utráceli své těžce vydělané peníze za nezdravé jídlo, což je neuspokojuje ani nedělá šťastnými. Manipulace prospívá lidem z PR a jejich zákazníkům a poškozuje spotřebitele. 

Ale co když inzerovaný produkt není nezdravé jídlo, ale skvělý kuchařský box s čerstvými regionálními surovinami, ze kterých mají spotřebitelé každý týden radost a které jim pomáhají jíst zdravě a udržitelně? Není to tedy manipulace? Nebo existuje také dobrá manipulace prospívající všem stranám?

Manipulace v každodenním životě

V každodenním životě velmi často musíme lidi přesvědčovat, aby udělali něco, co by bez našeho vlivu neudělali – naše děti, aby jedly zeleninu, naši nejlepší kamarádku, aby se rozešla se svým majetnickým partnerem, našeho vysněného zaměstnavatele, aby nás zaměstnal. Nepoužíváme v takových situacích nejčastěji nějakou formu manipulace k dosažení svého cíle? 

Ve skutečnosti manipulace v doslovném smyslu znamená především pouze rukojeť (z latinského manus pro ruku a plere pro výplň). Člověk může něco (nebo jinou osobu) ovládat a řídit. V sociálním nebo psychologickém kontextu existují další prvky významu toho, že toto řízení se zjevně neděje a že manipulativní osoba sleduje své vlastní zájmy. Prosazování vlastních zájmů ale automaticky neznamená ubližování druhým. Konečně v našem zájmu může být i blaho druhých. Nebo její úspěch. Tak co naše nejlepší kamarádka a její majetnický partner? Nebo s našimi dětmi a jejich zeleninou?

Možná si to ne vždy uvědomujete, ale je docela možné, že jste s lidmi občas (nebo častěji) manipulovali. Ne že by manipulace byla něčím ušlechtilým nebo neškodným. Ale postavit je do kouta zla a dál o tom nepřemýšlet je stejně problematické jako dát do toho kouta narcisty nebo psychopaty. Téměř vše má dvě a více stran.

Zdroj: názory autora, www.psycnet.apa.org/doiLanding?doi=10.1037%2F0022-3514.52.6.1219






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Míchaná vejce s chřestem

(8 hlasů)

Zapečená celozrnná houska

(17 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

69 Příspěvků
Poslední příspěvek 6:18
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 6:14
45 Příspěvků
Poslední příspěvek 5:28

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat