Poznejte emocionální vydírání na první dobrou

Citové vydírání je manipulace někoho pomocí jeho pocitů. Jak je rozpoznat a osvobodit se od nich, zjistíte zde.

Ve vztahu rodič – dítě, mezi sourozenci, mezi přáteli nebo v partnerství – k citovému vydírání může docházet téměř v každém mezilidském vztahu, nebo dokonce na pracovišti. Zúčastnění si často ani neuvědomují, že jsou v takové situaci, ani vyděrač, ani vydíraný, a to je přesně to, co dělá citové vydírání tak nebezpečným. Z dlouhodobého hlediska emoční manipulace poškozuje jak vztahy, tak psychickou a fyzickou kondici – někdy až zničujícím způsobem. Nespokojenosti a neustálého dohadování se o strachu ze vztahů a osamělost až deprese, poruchy příjmu potravy a sebevražedné myšlenky – citové vydírání může ovlivnit celý život zúčastněných.

Co je to citové vydírání

Vyděrači najdou na svých obětech vždy něco, co jim dává moc a kontrolu. V případě citového vydírání se jedná o pocity, zejména negativní emoce, kterým se chce vydíraný vyhnout nebo se jich zbavit. Je pravda, že většina lidí se s tím dříve nebo později ve svých každodenních vztazích setká. Oběti citového vydírání se cítí provinile nebo se bojí, že plní (z velké části nevyslovené a pouze implicitní) „požadavky“ svého vyděrače. 

Jak se projevuje citové vydírání

Rozpoznat citové vydírání a odlišit ho od běžných konfliktů a hádek není vždy snadné ani pro vyděrače, ani pro vydíraného. Abyste je vnímali, musíte být – logicky – citliví a pozorně naslouchat sami sobě, abyste pochopili své vlastní pocity a dokázali sebevědomě zhodnotit dotyčný vztah. Vždy byste ale měli věnovat pozornost typickým signálům – cítíte se ve vztahu vystresovaní a pod tlakem, bojíte se dělat rozhodnutí, která (by mohla) ovlivnit vztah, máte pocit, že k druhému nejste spravedliví nebo se cítíte ve svém vztahu uvězněni a nesvobodní.

Jak se bránit citovému vydírání

Z dlouhodobého hlediska trpí citovým vydíráním vyděrač i vydíraný. Proto je v zájmu obou zúčastněných stran prolomit začarovaný kruh a nastolit ve vztahu rovnováhu sil. V závislosti na tom, jak dlouho stav citového vydírání trvá a jak pevně jsou příslušné vzorce chování u postižených ukotveny, může být velmi obtížné vztah zachránit bez odborné pomoci. To znamená: Pokud máte pochybnosti, párová terapie je tou nejlepší volbou! Kromě toho můžete také vyzkoušet následující opatření.

Posilujte sebevědomí

Citové vydírání je téměř vždy důsledkem nedostatku nebo narušeného sebevědomí – na obou stranách! Prvním krokem v boji proti tomu je proto posílení sebevědomí.

Poskytněte zpětnou vazbu

Správná zpětná vazba vždy začíná popisem vašeho vlastního vnímání – a to může v některých případech citovému vydírání zcela vzít vítr z plachet. Srovnání vnímání mezi zúčastněnými v kombinaci s upřímnou výměnou názorů o pocitech a důsledcích příslušného chování může v mnoha situacích dělat zázraky, a to i v případě citového vydírání.

Stanovte si hranice

Může také pomoci vymezit si určité hranice, které nechcete, aby někdo překračoval. Když si takové věci jasně formulujete pro sebe, snáze rozpoznáte situace, ve kterých vás chce někdo posunout za vaše hranice. A možná pak dokážete říct ne...

Nastavte pravidla

Pokud si spolu sednete a stanovíte si pro váš společný vztah jasná pravidla, můžete se jich v obtížných situacích držet a také si na základě pravidel ověřit své postřehy. To má samozřejmě smysl pouze tehdy, jsou-li spravedlivá a dávají vám stejná práva i odpovědnost.

Distancování

Pokud nic nepomáhá a převládají pocity strachu, úzkosti nebo nedostatku náklonnosti, měli byste si přiznat, že vztah skončil a rozchod je to nejlepší. Samozřejmě to může být velmi obtížné, pokud například osoba, která vás vydírá, bude vyhrožovat, že si ublíží, ale v konečném důsledku ublíží vám oběma.

Zdroj: názory autora, www.positivepsychology.com/emotional-blackmail/






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Míchaná vejce s chřestem

(8 hlasů)

Zapečená celozrnná houska

(17 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

69 Příspěvků
Poslední příspěvek 6:18
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 6:14
45 Příspěvků
Poslední příspěvek 5:28

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat