Poznejte emocionální nedostupnost

Dostat se některým lidem pod kůži je občas oříšek. Jsou prostě... tak nějak emocionálně nedostupní. Co tím myslíme a jak to poznáte – u sebe i u druhých?

Naše emoce plní mnoho různých funkcí. Mohou nás například upozornit, když je něco v našem životě špatně, nebo ukázat, co nebo kdo je pro nás obzvláště důležitý. Pomáhají nám při rozhodování a mohou odhalit, jak vidíme svět. Také nás odlišují od ostatních, činí nás jedinečnými a nenahraditelnými. A vytvářejí spojení s našimi bližními, protože bez emocí bychom nemohli milovat, vcítit se do druhých nebo mít skutečné porozumění. 

Ale přes všechny výhody, jen málokdo se tak hladce vypořádá s vlastními emocemi. Někteří se emocemi nechávají ovládat, jiní se je snaží ignorovat, nebo dokonce potlačovat, další svým pocitům zkrátka vůbec nerozumějí – a někteří prostě nedokážou navázat hluboké, emocionální spojení s druhými. Mohou být milí, vtipní, okouzlující a společenští, ale vždy zůstávají jakoby mimo všechny a emocionálně nedostupní – pro přátele i pro potenciální partnery. Pro takto emocionálně nedostupné lidi jsou typické následující vlastnosti.

Neuvěřitelně společenský

Emočně nedostupní lidé jsou obvykle super řečníci, neuvěřitelně sympatičtí, zábavní, otevření, zajímaví, zvědaví lidé, kteří se vám okamžitě zalíbí a chcete je lépe poznat. Emočně nedostupní lidé jsou tak zběhlí v socializaci a spojení s ostatními na povrchní úrovni, že je to pro ně jednoduché jako dětská hra. Krátkodobé románky jsou jejich komfortní zónou, čímž kompenzují nedostatek hlubokých vztahů ve svých životech.  

Větší skupinky lidí

Setkání ve dvou nemusí být nutně tím, co emočně nedostupní lidé vyhledávají. Raději se seznamují s více lidmi, protože rozhovory a jednání ve skupinách jsou většinou nezávaznější a povrchnější než na rande ve dvou.

Vždy dobrá nálada

Emočně nedostupní lidé nikdy nebudou s ostatními probírat vážné problémy. Jen zřídka je uvidíte naštvané, smutné nebo ve špatné náladě. Místo toho se vždy zdají šťastní a tančí životem. Ukázat se někomu zranitelným vytváří intimitu a blízkost – a to je děsí nejvíc.

Bez vážných věcí

Jakmile to začne být vážné, emocionálně nedostupní lidé se okamžitě stahují. Najednou jsou příliš vytížení a technicky téměř nedosažitelní. 

Emoční nedostupnost není špatná

Zda jsou emocionálně nedostupní lidé nevyhnutelně nešťastní a něco jim chybí, lze jen stěží posoudit. Hluboké, stabilní a dlouhodobé vztahy určitě představují obohacení v životě mnoha lidí, dodávají jim stabilitu a vytvářejí smysl. Ale stejně tak může být naplňující jejich svoboda a inspirace, kterou čerpají z množství svých kontaktů. 

Důležité je, jak se cítíme a jak jsme se svým životem spokojeni, a to je naprosto individuální. Ti, kteří jsou pro druhé emocionálně nedostupní, a proto šťastní, by jimi měli zůstat. Stejně tak ti, kteří se cítí osamělí, přeskakují svůj vlastní stín a učí se pouštět ostatní, aby se k nim přiblížili. Každý člověk a každý životní plán je správný svým vlastním způsobem – jen ne pro každého...

Zdroj: názory autora







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

69 Příspěvků
Poslední příspěvek 6:18
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 6:14
45 Příspěvků
Poslední příspěvek 5:28

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat