Nedostatek silné vůle je začarovaným kruhem

... i když si to asi nemyslíte. Pokud se nám něco hned nepodaří, často to svádíme na nedostatek disciplíny. Proč toho mozek moc nezvládne, když je zaneprázdněn jinými věcmi – a jak můžete skutečně posílit svou vůli?

V dobách, kdy je sebeoptimalizace jedním z největších trendů, je síla vůle jedním z našich nejdůležitějších nástrojů. Vstávejte každé ráno v 5 hodin a sportujte, jezte jen „zdravě“ a dělejte jen věci, které vás „optimalizují“. Ale abychom se mohli neustále zlepšovat, potřebujeme disciplínu.

Pokud nedosáhneme svého vytyčeného cíle, pokud zaspíme nebo jsme na trénink prostě příliš unavení, jsme na sebe často velmi tvrdí, obviňujeme se, že prostě nemáme dostatek vůle. Protože jinak by to pro nás nebylo tak těžké! Nebo ne?

Svou vůli nemůžete vždy ovlivnit

Dr. Faye Begeti je neuroložka a na svém instagramovém kanálu „the_brain_doctor“ sdílí poznatky a poznatky ze svého každodenního profesního života. Odbornice na mozek vysvětluje, proč to často není kvůli nedostatku vůle, když se nám něco nedaří – tedy alespoň nejen kvůli tomu.

Disciplína je jednou z tzv. exekutivních funkcí a vzniká především v prefrontálních mozkových strukturách včetně prefrontálního kortexu. Tato část našeho mozku má další úkoly, jako je zpracování pocitů z emoční části mozku a rozhodování, zda na ně máme reagovat. Tento proces nazýváme emoční regulace.

Stres je jed pro mozek – a „blokuje“ naši disciplínu

To může vést k velkému stresu snižujícímu naši vůli. Protože náš mozek je zaneprázdněn zpracováváním obtížných emocí, jako je strach, stud nebo vztek – už nemá prostor pro disciplínu. Pokud jsme tedy měli náročný den v práci nebo se sami starali o malé děti, jsme většinou dost vyčerpaní. V tom druhém případě jsme nemuseli vynakládat energii jen na vlastní emoční regulaci, ale i na tu mrňouskovou – sami to zatím nezvládají.

Jakmile dosáhneme maximální kapacity výkonné části našeho mozku, přeskočí náš mozek do autopilota. V tomto nouzovém režimu náš mozek hledá krátkodobé uspokojení namísto dosahování dlouhodobých cílů. Jinými slovy: je pravděpodobnější, že místo cvičení budeme sedět u televize s tabulkou čokolády.

Samozřejmě není nemožné mít v této situaci stále dostatek disciplíny, abychom si vybrali variantu, která je pro nás dlouhodobě dobrá - a pokud patříte k lidem, kterým se to daří, můžete být na sebe opravdu hrdí. Ale většina z nás má tendenci poddat se pohodlí a vyhledávat činnosti nebo jídla, která nám krátkodobě zpříjemní život.

Jak skutečně posilovat vůli

Tento problém nevyřešíme tím, že na sebe budeme ještě tvrdší a budeme se bičovat proto, že jsme nedosáhli cíle. Protože nás to jen dále stresuje, náš mozek rychle přeskočí zpět do autopilota, aby regulace našich emocí nezabírala příliš mnoho místa. A celá věc začíná znovu.

Jak můžeme tento začarovaný kruh prolomit? Tím, že jsme k sobě laskaví a nasloucháme svým potřebám. Jste vyčerpaní ze stresujícího dne v práci? Poslouchejte upřímně sami sebe a zjistěte, zda trocha jógy není lepší alternativou k upocenému HIIT cvičení. Můžete tak aktivně něco udělat se svým vyčerpáním a mít snad zítra dostatek energie na dynamičtější trénink.

Takže: Síla vůle vám nechybí proto, že jste slabí – ale proto, že jste toho na sebe pravděpodobně vzali příliš mnoho a váš mozek nemá dostatečnou kapacitu, aby vás motivoval. Řešením tedy není větší tlak, ale spíše snížení stresu.

Zdroj: názory autora, Instagram: the_brain_doctor






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
16 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
19 Příspěvků
Poslední příspěvek 2.5.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat